Notícies > “Desprotegides, malgrat tot”, un reportatge interactiu sobre la violència masclista

“Desprotegides, malgrat tot”, un reportatge interactiu sobre la violència masclista

08 juliol 2019

La Fundació .cat ha acompanyat digitalment tot el procés de creació del reportatge

 

En el mig any que portem, 3 dones han mort a Catalunya en situació de violència masclista. Es calcula que una de cada 16 dones ha passat per un fet greu el darrer any (en total, 201.210).  Més de 75 mil han patit fets molt greus. 23 mil es van atrevir a denunciar-ho, iniciant processos judicials d’un parell d’anys. D’aquestes, 5.200 dones van demanar ordres de protecció, però els jutjats catalans només van concedir-ne la meitat. Catalunya és la comunitat autònoma que menys ordres de protecció concedeix de tot l’estat espanyol. No és un tema nou. En la darrera dècada ha ostentat aquest rècord. Malgrat les mobilitzacions i la indignació ciutadana cada cop que assassinen una dona, la violència masclista encara no es visibilitza prou.

“Desprotegides, malgrat tot” és un reportatge en profunditat, fruit del periodisme d’investigació, que vol evidenciar, a partir de dades públiques, que els recursos econòmics que s’inverteixen per erradicar la violència masclista no són, ni de llarg, suficients. Ni abans de la crisi econòmica, ni ara. És també un treball per repensar la manera com s’aborda aquest problema. En l’última dècada la violència contra les dones no ha disminuït. Cada any es recullen desenes de milers de denúncies per maltractaments i agressions sexuals. I els professionals entrevistats -dedicats a la detecció, atenció i prevenció de la violència masclista- reclamen més recursos i una millor coordinació.

La violència contra les dones és un problema estructural, d’enorme complexitat. Ni el perfil dels agressors ni el de les víctimes es pot associar a una classe social, estudis, edat o situació econòmica. Les dones entrevistades se senten desprotegides pel sistema perquè veuen com es posa en dubte o es minimitza la violència masclista viscuda quan l’expliquen als jutges. S’han creat protocols d’atenció a les dones agredides i nombrosos serveis per acompanyar-les, però no n’hi ha prou. Són eficients les polítiques públiques dedicades a erradicar la violència masclista? I el pressupost que s’hi inverteix?

Aquest treball ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació puntCAT, el partner que ha acompanyat digitalment tot el procés. puntCAT dona suport a projectes socials, que tinguin el català com a llengua vehicular i utilitzin la tecnologia com a eina per mostrar la informació d’una forma innovadora. .CAT es finança únicament amb la venda del domini i reinverteix els seus beneficis en projectes de capacitació i acompanyament digital.

Aquest reportatge en profunditat ha estat realitzat per la Karma Peiró (periodista digital/dades. + de 25 anys d’experiència en mitjans digitals); Xaquín G.V. (periodista visual/dades gallec, que va treballar al The New York Times i The Guardian) i Rocío Minvielle (Documentals vídeos, àmbit feminista).

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades