Campanya per a la normalització tipogràfica de la ela geminada [ l·l ]
La ela geminada és una lletra genuïna de la llengua catalana; per a ser precisos, és un «grup de lletres modificat» compost per tres signes consecutius: ela + punt volat + ela. Estareu d’acord amb nosaltres que en el context actual, la tecnologia digital té un gran impacte en l’escriptura i en la forma de comunicar-nos, i és en aquest camp on la ela geminada, en ésser composta per tres caràcters, pateix una situació anòmala, ja que s’escriu i es codifica de multitud de formes. L’escriptura errònia de la ela geminada pot tenir conseqüències greus, més enllà d’una qüestió purament estètica o tipogràfica, i totes les persones que escrivim mitjançant suports electrònics en som responsables. Un mal xifratge de la ela geminada pot comportar des de la inhabilitació d’adreces d’Internet fins a disfuncions d’indexació i de cerca en bases de dades de l’administració pública; també errades en dades personals contingudes en els xips dels passaports i dels documents d’identitat, o conflictes legals en el registre internacional de certes marques comercials. Davant d’aquesta situació, un grup de professionals, investigadors i professors, amb la nostra col·laboració i el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, treballa des de l’any 2004 per a la normalització tipogràfica de la ela geminada en l’entorn digital.
Com s’escriu correctament la ela geminada?
- Cal escriure la l·l amb tres caràcters, prement tres tecles: [ L ] + [ · ] + [ L ].
Habitualment, als teclats d’ordinador, el punt volat es troba a la part superior de la tecla del número 3. Als teclats virtuals de telèfons mòbils i pissarretes digitals, apareix com a opció del punt normal en mantenir premuda la tecla corresponent. - No es poden fer servir els següents caràcters, considerats en desús per Unicode.
- Cal evitar els usos erronis del punt volat:
- No s’ha d’utilitzar la bala L• L (bullet), una mena de punt volat de majors dimensions.
- El punt L. L o el guionet L- L tampoc no són correctes.
- En determinats contextos, com per exemple vincles d’Internet amb adreces URL que duen la ela geminada o en determinades webs amb cercadors en bases de dades, el punt volat es pot entendre com un caràcter estrany i fora de context, entremig de dues eles. Cal evitar aquest comportament.
Comença la caça de nyaps: t’hi apuntes?
En diverses ocasions, la nostra comunitat ha demostrat que la unió fa la força i que, amb una mica d’esforç individual, podem aconseguir grans reptes col·lectius, com ara la creació del domini .cat fa 7 anys. Per això us fem una senzilla proposta: pareu atenció al vostre entorn i quan us trobeu amb una ela geminada (a webs, xarxes socials, rètols al carrer, mitjans de comunicació…) fixeu-vos-hi i, en cas d’estar mal escrita, informeu-nos-en! Podeu fer-ho adreçant-vos directament a l’equip que lidera aquest projecte, a través de l’adreça elageminada1913@gmail.com, o a nosaltres mateixos: des de participa@domini.cat, piulant-nos a Twitter amb l’etiqueta #ElaGeminada, o a través del nostre Facebook o d’aquest esdeveniment. Tingueu clar que l’objectiu d’aquesta proposta en cap cas és assenyalar qui ha fet l’errada, sinó estudiar l’anomalia i cercar la seva causa per a poder determinar una solució, així que documenteu-nos tan bé com pugueu el nyap i on l’heu trobat, adjuntant una captura de pantalla, una foto i/o una url. La vostra col·laboració en la normalització tipogràfica de la ela geminada tindrà premi: apareixereu a l’apartat d’agraïments del web https://www.l·l.cat i entrareu en el sorteig de 5 samarretes de puntCAT. Comptem amb vosaltres, oi?
Si voleu ampliar la informació, consulteu el nostre comunicat o visiteu la pàgina del Grup de Treball per a la Normalització Tipogràfica de la Ela Geminada.