Història
La història de la Fundació .cat va lligada a la història del domini .cat. Neix de la passió, fermesa i valentia de la comunitat internauta catalanoparlant.
.cat és el primer domini representatiu d’una comunitat cultural a Internet.
La història de la Fundació .cat va lligada a la història del domini .cat. Neix de la passió, fermesa i valentia de la comunitat internauta catalanoparlant.
.cat és el primer domini representatiu d’una comunitat cultural a Internet.
La comunitat internauta catalanoparlant, una de les més actives del món, comença a preguntar-se “per què no tenir un domini propi que ens representi a la xarxa?”.
ICANN, la institució que regula els dominis d’Internet, obre la possibilitat d’assignar dominis a comunitats. Ens preguntem: I per què no un domini .cat pot identificar la comunitat catalana a Internet?
L’Associació puntCAT, constituïda amb aquesta finalitat, troba l’oportunitat de presentar la candidatura del domini .cat. La candidatura del domini .cat rep el suport explícit de 98 entitats i associacions, 2.615 empreses i 65.468 persones de tots els territoris de parla catalana, un nombre mai assolit per cap altra candidatura, fet que ajuda significativament a la seva obtenció.
Un cop demanat el domini, l’Associació puntCAT es dissol i dóna pas a la Fundació puntCAT, constituïda davant el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de gestionar el registre del nom de domini .cat i, en general, promoure la Societat de la Informació catalanoparlant.
L’abril de 2005, en una de les seves reunions quadrimestrals, ICANN anunciava oficialment que entrava en negociacions amb l’Associació puntCAT per arribar a un acord contractual que donés pas a la creació efectiva d’un domini .cat. En el procés d’aprovació hi van haver opinions discordants per a la creació del domini, com la d’un ambaixador espanyol el qual es va dirigir a ICANN per protestar. Malgrat tot, .cat nasqué al cap de 5 mesos.
El primer domini .cat que va existir va ser tan.cat, una petita broma dels enginyers de la Fundació puntCAT.
Finalment s’obre el registre de dominis .cat a tothom, donant per finalitzada l’època inicial de posada en marxa del .cat.
Premi atorgat per la Fundació Carulla que es concedeix a persones o entitats que hagin ajudat a enfortir la consciència de comunitat nacional i el sentit de pertinença a la cultura dels països de llengua catalana.
Aquest és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya, el qual valora i destaca la promoció i cura de la identitat catalana.
Guardó que posa de manifest la tasca que desenvolupa .cat des del seu naixement en la promoció i normalització del català a Internet.
La festa de les tecnologies de la informació premia .cat per impulsar activament la promoció de les TIC gràcies a iniciatives d’impuls al negoci i a la divulgació d’internet, per fer de la tecnologia una eina de creixement, pluralisme i participació i per ser un vehicle per acompanyar la llengua i la cultura.