Notícies > Campanya per a la normalització tipogràfica de la ela geminada [ l·l ]

Campanya per a la normalització tipogràfica de la ela geminada [ l·l ]

21 novembre 2012

La ela geminada és una lletra genuïna de la llengua catalana; per a ser precisos, és un «grup de lletres modificat» compost per tres signes consecutius: ela + punt volat + ela. Estareu d’acord amb nosaltres que en el context actual, la tecnologia digital té un gran impacte en l’escriptura i en la forma de comunicar-nos, i és en aquest camp on la ela geminada, en ésser composta per tres caràcters, pateix una situació anòmala, ja que s’escriu i es codifica de multitud de formes. L’escriptura errònia de la ela geminada pot tenir conseqüències greus, més enllà d’una qüestió purament estètica o tipogràfica, i totes les persones que escrivim mitjançant suports electrònics en som responsables. Un mal xifratge de la ela geminada pot comportar des de la inhabilitació d’adreces d’Internet fins a disfuncions d’indexació i de cerca en bases de dades de l’administració pública; també errades en dades personals contingudes en els xips dels passaports i dels documents d’identitat, o conflictes legals en el registre internacional de certes marques comercials. Davant d’aquesta situació, un grup de professionals, investigadors i professors, amb la nostra col·laboració i el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, treballa des de l’any 2004 per a la normalització tipogràfica de la ela geminada en l’entorn digital.


Com s’escriu correctament la ela geminada?

 1. Cal escriure la l·l amb tres caràcters, prement tres tecles: [ L ] + [ · ] + [ L ].
  Habitualment, als teclats d’ordinador, el punt volat es troba a la part superior de la tecla del número 3. Als teclats virtuals de telèfons mòbils i pissarretes digitals, apareix com a opció del punt normal en mantenir premuda la tecla corresponent.
 2. No es poden fer servir els següents caràcters, considerats en desús per Unicode.

 3. Cal evitar els usos erronis del punt volat:
  • No s’ha d’utilitzar la bala L• L (bullet), una mena de punt volat de majors dimensions.
  • El punt L. L o el guionet L- L tampoc no són correctes.
  • En determinats contextos, com per exemple vincles d’Internet amb adreces URL que duen la ela geminada o en determinades webs amb cercadors en bases de dades, el punt volat es pot entendre com un caràcter estrany i fora de context, entremig de dues eles. Cal evitar aquest comportament.

Comença la caça de nyaps: t’hi apuntes?
En diverses ocasions, la nostra comunitat ha demostrat que la unió fa la força i que, amb una mica d’esforç individual, podem aconseguir grans reptes col·lectius, com ara la creació del domini .cat fa 7 anys. Per això us fem una senzilla proposta: pareu atenció al vostre entorn i quan us trobeu amb una ela geminada (a webs, xarxes socials, rètols al carrer, mitjans de comunicació…) fixeu-vos-hi i, en cas d’estar mal escrita, informeu-nos-en! Podeu fer-ho adreçant-vos directament a l’equip que lidera aquest projecte, a través de l’adreça elageminada1913@gmail.com, o a nosaltres mateixos: des de participa@domini.cat, piulant-nos a Twitter amb l’etiqueta #ElaGeminada, o a través del nostre Facebook o d’aquest esdeveniment. Tingueu clar que l’objectiu d’aquesta proposta en cap cas és assenyalar qui ha fet l’errada, sinó estudiar l’anomalia i cercar la seva causa per a poder determinar una solució, així que documenteu-nos tan bé com pugueu el nyap i on l’heu trobat, adjuntant una captura de pantalla, una foto i/o una url. La vostra col·laboració en la normalització tipogràfica de la ela geminada tindrà premi: apareixereu a l’apartat d’agraïments del web https://www.l·l.cat i entrareu en el sorteig de 5 samarretes de puntCAT. Comptem amb vosaltres, oi?

Si voleu ampliar la informació, consulteu el nostre comunicat o visiteu la pàgina del Grup de Treball per a la Normalització Tipogràfica de la Ela Geminada.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades