Convocatòria 4D: 3 iniciatives que revolucionen els nostres drets digitals
El passat 9 d’octubre, durant la Conferència Europea 4D, l’equip de la Fundació .cat i Xnet va entregar els premis de la Convocatòria 4D: drets digitals des del disseny. Aquesta convocatòria dona suport al desenvolupament de tecnologies i accions que garanteixin una digitalització democràtica des del seu disseny, tant en l’àmbit públic com en el privat.
Després d’una fase de preselecció de projectes, la convocatòria va comptar amb 18 projectes finalistes, tots ells amb llicències lliures o bé obertes i d’indrets ben diversos d’Europa, com Catalunya, Balears, Euskadi, Cantàbria, Múrcia, Andalusia, Madrid, Castella i Lleó, Alemanya, Regne Unit, Països Baixos, França, Itàlia, Bòsnia Hercegovina, Xipre, Dinamarca, Portugal, Eslovènia, Suïssa i Turquia.
D’entre aquests 18 finalistes, Fundació .cat i Xnet van escollir 3 projectes imprescindibles, que ofereixen solucions per a la digitalització democràtica. Tots ells rebran suport econòmic (10.000€ per projecte) i acompanyament durant l’any vinent.
APPS PÚBLIQUES de Jaime Gómez-Obregón | Cantàbria
Quantes aplicacions mòbils creades per les administracions públiques espanyoles queden en desús poc després del seu llançament? Jaime Gómez-Obregón, creador del projecte Apps públiques, ha investigat a fons aquesta qüestió i ha revelat un preocupant malbaratament de fons públics en el desenvolupament d’aplicacions mòbils que, en molts casos, no resolen cap problema real ni satisfan les necessitats dels ciutadans.
A través de la seva anàlisi de casos reals, Gómez-Obregón ha denunciat un patró recurrent en molts municipis espanyols: “estem davant una espècie d’epidèmia d’aplicacions mòbils, impulsada per la cerca d’una imatge de ciutat intel·ligent sense una planificació adequada. Això es tradueix en una despesa excessiva en tecnologia sense beneficis reals per a la ciutadania.”
Gómez-Obregón, durant la seva intervenció després de recollir el premi, va carregar de manera contundent contra aquells mitjans de comunicació que, de manera acrítica i mansa, difonen cadascuna de les estrenes d’aquestes aplicacions sense fer-ne un seguiment ni reclamar explicacions amb la quantitat de malbaratament econòmic destinat a aquests projectes: “molts d’aquests projectes neixen amb focs artificials, i amb el pas del temps moren de manera discreta i en silenci sense que mai més ningú els trobi a faltar. Si realment fossin útils, hi hauria algú que els trobés a faltar, però, si retirem un sistema públic digital i ningú ho nota, no hem llançat els diners dels veïns i dels contribuents europeus? La ciutadania no ho entén, però ho compra i la premsa no reacciona. Cal dir prou a aquesta farsa, a tot aquest frau i a tota aquesta enganyifa als contribuents. Ho hauria de fer la premsa, però no ho fa així que ens toca a nosaltres.”
Amb el premi, en Gómez-Obregón vol publicar Apps públiques, un inventari de totes les aplicacions mòbils que tenim a Espanya i veure quines són exactament, descarregant-les i consultant a portals de descàrregues d’aplicacions quines valoracions i comentaris en fan els seus usuaris, per tal d’entendre com la ciutadania les rep i les puntua.
SKEPTIC READER de Domestic Data Streamers i Cedra Trust | Barcelona
Quan consulteu continguts en línia, com verifiqueu si són continguts de confiança? L’equip de Domestic Data Streamers ens dona la resposta amb la seva extensió Skeptic Reader, dissenyada per identificar fal·làcies lògiques i suggeriments de contra arguments, per tal de donar-nos una visió completa però, sobretot, per potenciar el nostre pensament crític.
Domestic Data Streamers és un petit estudi de Barcelona que fa més de 10 anys que treballa per veure com entenem la informació, les dades i quina relació hi tenim.
Axel Gasulla, director i soci fundador de Domestic Data Streamers, destacava que, en els últims anys, dediquem més temps que mai a consumir informació que té a veure amb la nostra feina, amb la nostra família, amb el nostre entorn, però, tot i això, aquest temps mai resulta ser suficient per arribar a tot: La informació ens supera.
En aquest mar d’infoxicació, Skeptic Reader no vol ser un emissor d’informació verificada, sinó que vol ser una eina que permeti a l’usuari identificar si el contingut que està consultant és veraç o no.
Clara Vituri, directora de disseny de Domestic Data Streamers, explicava que, l’atractiu de Skeptic Reader és que aquest et permet fer una lectura simultània de l’anàlisi que ens fa l’extensió i a la vegada de l’article original. L’usuari pot seleccionar en el desplegable de Skeptic Reader què és el que vol analitzar del contingut que està consultant: Contra arguments, fal·làcies lògiques.
Per ara han desenvolupat una primera versió, però van encaminats a desenvolupar-ne una segona amb un disseny més atractiu i amb la nova funcionalitat del percentatge de rigorositat, el qual, a partir d’un punt de vista científic i tècnic, analitza si l’article cita les fonts, quins biaixos té dins del llenguatge…
PAXOPHONE (PAXO) de Gabriel Rochet | França
Sovint qui debat sobre un tema i qui pren les decisions no és aquell qui n’és afectat. No és el cas d’en Gabriel Rochet, de 17 anys, que davant la prohibició dels telèfons als menors de 16 anys, va crear el Paxophone amb només 14 anys, el seu propi telèfon mòbil lliure d’algorismes addictius.
En recollir el premi, Rochet confessava que aconseguir crear el Paxophone va ser el resultat d’un desafiament personal que es va marcar fa 4 anys quan va començar a aprendre informàtica i electrònica. Tot i això, en Gabriel segueix amb ganes d’anar molt més lluny.
Actualment, està treballant per crear una plataforma de desenvolupament de codi obert, per tal que tots els creadors que ho desitgin puguin utilitzar a l’hora de desenvolupar projectes, aprendre de les fonts lliures i, d’una manera molt oberta fer-ho dins les aplicacions del Paxophone. A la vegada, vol que aquesta plataforma sigui un espai on obtenir, de manera senzilla, les aplicacions del Paxo en obert, facilitant així que qualsevol persona pugui muntar des de casa un telèfon que no estigui vinculat a grans empreses i que no tingui xarxes socials ni contingut addictiu integrat, fent del Paxo un telèfon realment obert i que qualsevol pugui obtenir amb facilitat.
En Gabriel té grans plans pel futur del seu Paxophone. Aspira a trobar la manera d’allargar la vida del seu telèfon, fent-lo amb menys components i contaminants, creant-lo amb una carcassa biodegradable.
Properes passes
La Convocatòria 4D ha demostrat ser un catalitzador de projectes innovadors que estan transformant la nostra relació amb la tecnologia i en la capacitat d’aquesta per aconseguir millorar la nostra societat quan ha estat desenvolupada de manera ètica i responsable. Amb la mirada posada al futur, us anunciem que la nova edició de la convocatòria s’obrirà el pròxim 2025. Us volem encoratjar a vosaltres, creadors, desenvolupadors i organitzacions implicades amb la causa a presentar les vostres propostes i a unir-vos a Fundació .cat i Xnet en la construcció d’un futur digital més just i democràtic. Estigueu atents a les novetats!