Dia internacional del poble gitano
Avui 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. Des del web de la Fundació. cat remarquem la gran aportació del poble i la cultura romaní a Catalunya des de fa més de sis segles, dins del tema del mes, la cultura catalana.
Els primers documents que acrediten la presència de comunitats gitanes a Catalunya daten de 1415, amb l’arribada d’una família a Perpinyà. D’aleshores ençà, la comunitat gitana del Rosselló continua mantenint molt viva la llengua catalana al nord dels Pirineus. La pervivència del poble gitano a Catalunya des del segle XV no ha estat pas fàcil. Pocs anys després de la seva arribada, el 1494, els Reis Catòlics van emetre una ordre, la Pragmática sobre los gitanos, en què els intentaven sedentaritzar de manera forçada. Durant tots aquests segles no s’han aturat les lleis injustes i les persecucions contra la comunitat.
Tanmateix, la cultura catalana li deu moltes coses a la cultura romaní. No només l’existència de la rumba catalana, que nasqué al bell mig del Raval de Barcelona, al carrer de la Cera; sinó també la incorporació de paraules com ara cruspir, calés, xaval, o moltes més. La cultura gitana forma part de la identitat catalana. Tot i que la millor manera de conèixer la cultura romaní és llegir-la o sentir-la per part d’una persona gitana, grans noms de la literatura com ara Manuel Vázquez Montalbán (que també va néixer al carrer de la Cera) se’n van fixar com és el cas d’aquest article-assaig sobre la cultura gitana catalana que va publicar l’any 1969 a la Revista Triunfo.
Actualment es calcula que a Catalunya hi viuen 80.000 persones gitanes, 50.000 al País Valencià, 6.500 a les Illes Balears i gairebé 10.000 a la Catalunya del Nord.