El .sucks i altres dominis amenaçadors d’Internet
Què tenen en comú Taylor Swift, Kevin Spacey i Oprah Winfrey? Tots tres són figures mediàtiques i tots tres han registrat recentment un domini .sucks (“fa fàstic” en anglès) amb el seu nom per defensar-se.
Què tenen en comú Taylor Swift, Kevin Spacey i Oprah Winfrey? Tots tres són figures mediàtiques i tots tres han registrat recentment un domini .sucks (“fa fàstic” en anglès) amb el seu nom per defensar-se.
El nou domini .sucks, de la mateixa manera que el .porn o el .adult, ha esdevingut una amenaça per a grans empreses i personalitats pel seu caràcter pejoratiu. Tant és així que, per refutar els “okupes virtuals” i protegir la seva imatge, moltes empreses i personalitats opten per registrar els seus llocs webs amb aquestes extensions de domini, encara que després no les facin servir.
El darrer dimecres, 24 de juny, l’edició en paper del diari ARA dedicava un article de Núria Juanico als riscos del .sucks *; un domini amenaçador perquè qualsevol usuari pot registrar-lo amb el nom d’una marca o figura mediàtica per tal de desprestigiar-la o fer-ne negoci.
Val a dir, però, que durant l’etapa Sunrise (el període inicial o de llançament pel que passen tots els dominis, una fase restrictiva que dura uns mesos durant els quals el registre del domini està limitat) tothom que tingui una marca registrada té prioritat a l’hora d’adquirir una extensió de domini amb el seu nom. Per tant, moltes grans empreses i personalitats aprofiten per fer el registre en aquesta fase prèvia.
L’aparició de centenars de nous dominis els darrers anys (entre els quals es troben els lingüístics com el .eus o el .gal) es deu a la voluntat de l’ICANN (l’organisme encarregat d’assignar els dominis d’Internet) de fomentar una major segmentació i diversitat a la xarxa.
El cas del .sucks és només un exemple de la importància que ara, més que mai, té el registre de diverses extensions de domini com una decisió estratègica defensiva indispensable per protegir una marca. A més, les extensions de domini han esdevingut també una eina de posicionament SEO pels llocs web, ja que garanteixen major capacitat de segmentació i milloren l’abast de l’audiència als cercadors d’Internet.
* El títol de l’article és ‘.sucks’: el domini que amenaça empreses i famosos
* La fotografia de Taylor Swift que acompanya aquest article està extreta de la Viquipèdia