La Plataforma per la Llengua publica l’InformeCAT 2021 sobre l’estat del català
La Plataforma per la Llengua ha publicat l’InformeCAT 2021. Es tracta de la desena edició de la investigació anual, que recull 50 dades sobre la situació de l’ús del català arreu del domini lingüístic.
Enguany s’hi inclou una dada inèdita, que mostra la subordinació lingüística majoritària entre els catalanoparlants: A Catalunya, 8 de cada 10 persones canvien de llengua quan algú els parla en castellà. A l’hora d’explicar els motius d’aquesta conducta, el 43,5% assegura que canvia de llengua “per respecte” o “per educació”.
La Plataforma per la Llengua assegura que aquesta conducta té conseqüències importants entre els més joves, que fan servir cada cop menys el català per interactuar amb els companys. Més endavant, a la universitat, els alumnes es troben en un entorn cada cop més castellanitzat.
Pel que fa als continguts audiovisuals, la situació no millora. Les generacions més joves tenen problemes a l’hora de trobar pel·lícules i sèries en català, tant en les plataformes de vídeo sota demanda com en el cas dels videojocs, ja que cap de les tres consoles més rellevants afegeix el català a la seva interfície.
Algunes dades positives
A banda del naixement d’algunes plataformes i col·lectius que treballen per impulsar els continguts audiovisuals en català a la xarxa com ara Creadors.tv, Canal Malaia o Gaming.cat, hi ha algunes dades que permeten conservar esperances. A Andorra, el 72,6% dels habitants comencen les converses en català i a la Franja, un 89,2% dels catalanoparlants transmeten la llengua als seus fills. Sembla que els catalans també són optimistes. El 80,9% considera que el català continuarà existint d’aquí a un segle.