La xarxa parla en català?
L’Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2014 evidencia les dificultats del català en certs àmbits, però celebra la seva bona salut a Internet.
Les coses clares: el català no ho té fàcil. No només s’està qüestionant el model d’immersió lingüística de Catalunya en diverses sentències judicials sinó que s’ha estancat la seva parla entre col·lectius de nouvinguts i ha perdut força en àmbits culturals com el del cinema. Ara bé, no tot són males notícies al VIII Informe sobre la situació de la llengua catalana (2014)*: el català arrasa a la xarxa i el millor exemple els trobem en l’increment continuat de dominis .cat.
La nostra llengua és la dissetena amb més articles a la Viquipèdia, prop del 64% de les empreses i institucions amb seu als territoris de parla catalana tenen webs en català i ja hi ha més de 203.000 tuitaires que escriuen en català; un 35 % respecte el 2013. La mateixa tendència es manifesta en les dades dels vint mitjans digitals en català amb més audiència, que han crescut en un 43,7 % al passar de 6,6 a 9,6 milions d’usuaris únics.
Però més enllà de les estadístiques, caldria preguntar-nos fins a quin punt fem servir el català en l’àmbit diari i personal. Si vivim en català, el més coherent és que també naveguem, fem cerques online, postegem, tuitegem i ens donem a conèixer a la xarxa en la nostra llengua.
Ho fem? Vosaltres què en penseu?
En podeu opinar a Facebook i Twitter.
* L’informe ha estat elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, amb Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua. Aquí se’n pot llegir un resum.
* La fotografia que acompanya aquest article correspon a l’acte de presentació de l’Informe i pertany al web de Plataforma per la Llengua.