‘Makers’ contra el coronavirus
Un recull de les iniciatives ciutadanes més destacades per aturar la pandèmia.
La crisi sanitària pel brot global del virus COVID-19 ha dut els hospitals i els professionals de la salut d’arreu al límit, però sobretot al nord d’Itàlia, el país amb més morts per la pandèmia a hores d’ara. Fruit de la crida dels centres sanitaris, a mitjan març una empresa italiana d’impressores 3D va engegar la producció d’un dels instruments més preuats aquests dies: les vàlvules respiratòries. Són els anomenats “makers”. El terme ‘maker’ designa els individus implicats en el moviment maker: una cultura de l’autoproducció i solució de problemes amb arrels en el do it yourself (fes-t’ho tu mateix) i el moviment hacker (furoner en català correcte) que, armats amb impressores 3D i software de disseny, produeixen tot tipus d’objectes els dissenys dels quals posen a disposició de la comunitat utilitzant codi obert.
Ràpidament, aquesta iniciativa maker per produir respiradors es va estendre als Països Catalans. Tant és així que la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya ja ha anunciat un acord amb el Consorci de la Zona Franca, Seat, Hewlett Packard, el consorci sanitari de Terrassa i el Parc Taulí de Sabadell per fabricar-ne. En aquest article però, us mostrem algunes de les propostes que ha engegat la ciutadania fins ara:
Màscares protectores
Estudiants de la barcelonina Escola Massana d’art i disseny han creat una màscara protectora pels sanitaris. Libreguard, així li en diuen, consisteix en tres cintes de subjecció i una pantalla de plàstic transparent. La producció de màscares està pensada per ser feta i muntada en un minut i per un preu de 20 cèntims cada una amb un únic full del mateix material de fàcil neteja i del qual se’n pot reutilitzar l’estructura. El producte està enregistrat amb una llicència que en permet la còpia i millora, i els seus creadors han obert un canal per si hi ha qui ha trobat la manera de millorar-lo.
Una iniciativa semblant s’està duent a terme a les Terres de l’Ebre. L’equip impulsor de la proposta sorgeix de la crida a organitzar-se a través de grups de Telegram que s’ha fet arreu del món i ha comptat amb el suport de l’Institut de l’Ebre de Tortosa. El CatSalut ja ha donat llum verda a un prototip que s’ha començat a utilitzar a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i l’ajuntament de Móra d’Ebre ha cedit impressores per proveir de màscares protectores els professionals sanitaris. Propostes semblants han sorgit a Olot, la Garrotxa, o a Lleida. Els centres sanitaris del Camp han fet una crida a les empreses que treballin amb impressió 3D a produir aquest material per tal de reforçar els seus stocks.
Obertura de portes sense contacte de les mans
El Parc Taulí de Sabadell disposa d’un laboratori 3D que treballa en l’impuls de propostes com totes les esmentades. Amb un equip format per enginyers biomèdics, el parc sanitari de la cocapital del Vallès Occidental està treballant en l’escaneig de peces de respiradors i en mascaretes de plàstic com les de libreguard, però també en un sistema amb què obrir portes sense necessitat de tocar-les amb les mans i evitar, així, el contagi. Una iniciativa homòloga s’està impulsant a la Seu d’Urgell, on ja s’ha imprès un utensili que permet obrir portes sense tocar-les amb les mans.
En coneixeu més? Escriviu-nos al nostre usuari de Twitter @puntCAT!