Sant Jordi 2024: 8 lectures recomanades per experts digitals
Hem demanat diversos experts digitals que ens recomanin un llibre relacionat amb el món digital o la cultura catalana. Aquestes són les lectures que ens han recomanat, esperem que us serveixin d’inspiració per aquest Sant Jordi:
Albert Cuesta recomana: ‘La democràcia mor al núvol’ de Josep M. Ganyet
Els gegants digitals i els estats rastregen amb tecnologia d’apariència innocent el comportament dels ciutadans. El ‘capitalisme de vigilància’ explicat en primera persona per una víctima de l’espionatge amb Pegasus a desenes d’activistes per la independència de Catalunya.
Eva Olivares recomana: ‘No et refiïs dels teus records’ de Clàudia Pujol
‘No et refiïs dels teus records’, de Clàudia Pujol, és un thriller que m’ha enganxat perquè explora temes com les xarxes socials i el neuromàrqueting a través d’un personatge amb TOC, que envia necrològiques fictícies que acaben convertint-se en reals.
Albert Lloreta recomana: ‘Filterworld: How Algorithms Flattened Culture’ de Kyle Chaika
Es pot ser realment creatiu i trencador en els límits d’un post d’Instagram? L’objectiu d’una obra d’art és fer-se viral? Chaika investiga de quina manera el món digital algorítmic està aplanant la manera en que gaudim i produïm cultura, contaminant-nos de la perillosa idea que tot té únicament el valor de l’impacte que genera.
Simmer Valenciana recomana: ‘De nou centaure’ de Katixa Agirre i traducció al català per Pau Joan Hernàndez
Metavers, feminisme, intel·ligència artificial… Aquesta història tracta del futur que totes esperem gràcies a la tecnologia mentre el planeta pateix una gran crisi climàtica. Una novel·la tan necessària per a reflexionar del nostre present i futur i entendre que amb la tecnologia es pot fer, però també destruir i si som capaços d’equilibrar una balança entre futur i tecnologia pel bé comú, podrem aconseguir molt més del que ens imaginem.
Roger Serra recomana: ‘QualityLand’ de Marc-Uwe Kling
És una sàtira futurista que qüestiona les trampes de la digitalització a través dels ulls d’un desballestador que lidera un grup de robots rebels i desafia el sistema tornant un paquet que ha rebut per ordre de l’algoritme.
Simona Levi recomana: ‘#FakeYou, Fake News i desinformació’ de Simona Levi i diversos autors
Governs, partits polítics, mass media, corporacions, grans fortunes: monopolis de la manipulació informativa i retallades de la llibertat d’expressió.
Àlex Hinojo recomana: ‘Nosaltres’ de Ievgueni Zamiantin
Una obra distòpica de la literatura russa d’inicis del segle XX anterior a 1984 i Un món feliç, traduïda pel gran Miquel Cabal.
Norman López recomana: ‘Passió per la F1: Secrets a 300 Km/h’ de Josep Lluís Merlos
Crec que no agafa a ningú per sorpresa que us recomani un llibre de F1. És un esport que m’apassiona i em fascina. Què succeeix rere les càmeres d’una retransmissió d’un esport que mai apaga els focus? Com era que un equip de TV3 viatgés per tot el món seguint el circ de la F1? Al seu moment em va signar el llibre el propi Merlos, que era el narrador de la F1 a TV3, i que 13 anys després rellegint-lo he entès moltes coses que han passat després. A més a més enguany pren encara més sentit, ja que tornarem a viure el GP de casa en català després de molts anys. Us agradi o no l’automobilisme, llegir què hi ha darrere el major circ del món sempre és una descoberta.