Tornem de la reunió d’ICANN amb la feina ben feta
Del 19 al 25 de juny vam participar a la 38ena reunió d’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), l’organisme que regula Internet i que es reuneix de forma trimestralment per tal de seguir amb les tasques que els diferents grups de treball desenvolupem per correu electrònic i teleconferències. A la trobada celebrada a Brussel·les vam agilitzar diversos processos en els que treballem per fer encara millor el domini .cat per a tothom, fet que ens ha reportat uns excel·lents resultats que reafirmen el lideratge tecnològic i estratègic de puntCAT en la definició de la Internet que està venint.
Molta més seguretat al navegar per webs .cat
El passat dia de Sant Joan, 24 de juny, la Fundació puntCAT va finalment poder modificar el contracte que té amb la ICANN per tal de poder oferir DNSSEC. Es tracta d’una extensió del sistema de noms de domini (DNS) que facilita als .cat un nivell extra de seguretat doncs encripta la resolució del domini en una adreça IP i dificulta enormement que quan consulteu una web, algú us pugui redirigir a una còpia fraudulenta.
Hem estat el segon domini genèric (els de tres o més lletres) en posar en producció DNSSEC, poques hores després de que ho fes el .org, així que novament puntCAT és capdavanter a Internet i el nostre domini torna a ser un referent mundial a l’hora d’aplicar les últimes millores tecnològiques. Per refermar el compromís amb la qualitat, la seguretat i la reinversió en la comunitat, puntCAT oferirà la infraestructura de DNSSEC de manera gratuïta, sense augmentar el preu del domini (*).
En pocs dies començarem a signar (intercanviar les claus criptogràfiques) els primers dominis .cat amb DNSSEC. Així els titulars de domini .cat podreu demanar DNSSEC en comptes del tradicional DNS, i tant titulars com usuaris de dominis .cat us beneficiareu d’una major seguretat en les vostres, cada cop més freqüents, operacions a Internet. La disponibilitat de DNSSEC per a cada domini dependrà del registrador amb el que tingueu els DNS o, si gestioneu el vostre propi DNS, de que actualitzeu les versions i ho configureu. En breu donarem més informació sobre com procedir.
.cat i altres dominis culturals que segueixen el nostre model, al Parlament Europeu
Coincidint amb la reunió d’ICANN a Brusel·les, puntCAT va presentar ECLID (European Cultural and Linguistic Domains) des del Parlament Europeu. Es tracta d’un grup de treball format per cinc organitzacions políticament independents i sense ànim de lucre, l’objectiu de les quals és aconseguir la creació d’un domini d’Internet per a les seves respectives comunitats culturals i lingüístiques: .BZH per la llengua bretona, .CYM pel gal·lès, .EUS per al basc, .GAL pel gallec i .SCOT per a l’escocès. .cat, per ser l’únic domini existent d’aquestes característiques, som membre assessor d’ECLID i un model que els membres d’aquesta associació volen seguir en cas d’aconseguir ser un domini. Tant els assistents (membres d’ICANN, membres de CENTR, membres del High Level Group on Internet Governance de la Comissió Europea i alguns diputats del Parlament Europeu) com els conferenciants han coincidit en el valor social d’aquest tipus de dominis, els quals ajuden als membres d’una cultura a identificar-se dins la Xarxa amb el seu propi nom, a més de fer visible enormement la pròpia comunitat i apropar als seus membres a un ús més avançat d’Internet. La proposta d’ECLID per a accelerar el procés d’aprovació, és copiar la manera de funcionar de .cat.
Altres tasques desenvolupades des de Brussel·les
A més a més en aquest passat congrés a Brussel·les, puntCAT es va reunir amb diferents registradors de .cat per buscar accions que redundin en un millor servei de cara als usuaris. També es va continuar amb la participació en els grups de treball dels que puntCAT forma part i es va portar a terme una reunió amb el domin .ru (Rússia), el qual estava altament interessat en conèixer el funcionament del nostre dominis, a banda de convidar el .cat a un congrés d’Internet que organitzaran properament.
* El preu final del domini ve marcat pel registrador i varia en funció dels serveis addicionals de valor afegit que li pugueu contractar.