Viquipèdia, dues dècades d’enciclopèdia lliure, digital i col·laborativa
Aquest dimarts 16 de març ha fet 20 anys que la Viquipèdia en català va estrenar la seva primera entrada. L’enciclopèdia col·laborativa havia nascut un parell de mesos abans, però amb l’aparició de l’entrada per a la paraula “Àbac” es dóna per estrenada la web.
Aquelles antigues enciclopèdies en paper han passat a la història, de la mateixa manera les de format digital, com aquella Encarta que només alguns millenials recorden. La Viquipèdia, amb el lema ‘l’enciclopèdia lliure que tothom pot editar’ fa vint anys de vida, tota una generació de catalans hi ha accedit per informar-se, per cercar bibliografia per als seus estudis o simplement per pur oci. Dues dècades marcades per l’expansió i evolució del portal, que actualment compta amb 673.984 entrades en català.
A banda, el confinament a causa de la pandèmia ha revifat la curiositat dels lectors, de manera que les consultes a la Viquipèdia han crescut fins arribar als 51 milions de visites mensuals.
Entre els reptes que té pel davant l’enciclopèdia destaca el d’augmentar la presència de dones, tant a les entrades com entre les editores: les biografies femenines representen el 18% del total i les editores suposen només el 15%.
En aquesta línia també destaca la campanya #Donesambcategoria, que exigeix el desdoblament de gènere per a les categories que fa servir la Viquipèdia per classificar les seves biografies. Actualment, si algú cerca el perfil de, per exemple, Bel Olid, sortirà que es tracta “d’un escriptor mataroní”, com vam explicar en aquest article recent.