10 anys del Dia d’Ada Lovelace
Des de l’any 2009, el segon dimarts d’octubre se celebra el dia d’ Ada Lovelace, la primera programadora de la història. Una data que serveix per reconèixer la figura de la dona dins la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM).
Aquesta celebració té com a objectiu augmentar el perfil de les dones en STEM i, per fer-ho, crear nous models de rol que incentivin més noies a les carreres de STEM i donin suport a les dones que ja treballen en aquest àmbit.
Ada Lovelace va ser una matemàtica, informàtica i escriptora britànica que ha passat a la història pel seu treball sobre la màquina de Charles Babage, la “màquina analítica”, considerada l’antecedent dels ordinadors moderns. Lovelace va traduir a l’anglès un document publicat per Babbage i va afegir notes explicatives que l’inventor va incloure al treball final. D’entre aquestes anotacions, s’hi trobava el que avui en dia es coneix com el primer algoritme destinat a ser processat per una màquina, per la qual cosa se la considera la primera programadora de la història.
Justament avui, es fa el lliurament dels Premis Dona TIC, organitzats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública dins del pla Dona TIC. Aquests premis tenen l’objectiu de promoure l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic, n’incrementen la presència, reconeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva, en fomenten la participació en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat.