Notícies > Gairebé el 45% dels catalanoparlants de Catalunya no utilitzen el català per fer cerques a llocs com Google i Youtube

Gairebé el 45% dels catalanoparlants de Catalunya no utilitzen el català per fer cerques a llocs com Google i Youtube

InformeCAT 2023 de Plataforma per la Llengua

Plataforma per la Llengua ha publicat la dotzena edició de l’InformeCAT, un recull de 50 dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic.

Posem focus en les dades que fan referència a Internet i les noves tecnologies. De les quals se’n destaquen:

Gairebé el 45,0% dels catalanoparlants de Catalunya no utilitzen el català per fer cerques a llocs com Google i Youtube. Entre els catalanoparlants, una mica més de la meitat, el 55,4%, fa les cerques a internet en la seva pròpia llengua. En canvi, els castellanoparlants utilitzen el castellà en el 87,4% dels casos. Aquests usos diferenciats denoten una situació de diglòssia digital entre els catalanoparlants.

Un 54,7% dels habitants de Catalunya creuen que la presència del català al món digital és insuficient. Segons que es desprèn de les dades de la segona onada del 2022 de l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió, un 54,7% de la població de Catalunya creu que la presència del català en el món digital (videojocs, aplicacions, ficció) és insuficient, mentre que el 40,1% considera que és adequada.

TikTok inclou el català dins de les seves 47 versions lingüístiques. L’èxit d’aquesta aplicació feia especialment preocupant la manca d’una versió en català de la seva interfície, perquè llevava la llengua d’una part rellevant de l’experiència dels joves i, en conseqüència, podia fomentar que l’abandonessin. La inclusió del català a TikTok l’abril del 2023 com a 47a versió lingüística de la plataforma suposa, en conseqüència, una molt bona notícia.

Commonvoice en català es consolida com la segona llengua del món amb més enregistraments i validacions. Commonvoice és un projecte de Mozilla Foundation que té per objectiu la creació d’un repositori de talls de veu de totes les llengües del món a partir de la col·laboració voluntària. La iniciativa ha tingut bona acollida als territoris de parla catalana gràcies a l’impuls de l’associació d’activistes digitals Softcatalà i la posterior acollida institucional del projecte Aina per part de la Generalitat de Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center, amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears.

La Viquipèdia en català es converteix en la desena llengua del món pel que fa als 10.000 articles essencials. L’any 2022, la Viquipèdia en català va aconseguir una nova fita qualitativa. Concretament, la versió en català de l’enciclopèdia lliure es va convertir en la desena llengua del món amb l’estàndard de qualitat més alt en relació amb els 10.000 articles essencials.

Per a més informació consulta l’InformeCAT 2023

Paraules clau: , .

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades