Notícies > Alerta: aquest conversa podria ser amb un bot

Alerta: aquest conversa podria ser amb un bot

18 juliol 2022
Alerta: aquest conversa podria ser amb un bot

Tots nosaltres estem envoltats de sistemes intel·ligents que faciliten la interacció amb la tecnologia. Un exemple? Els bots, que imiten el comportament humà, fent tasques de forma automàtica.

Això dels bots no és una cosa nova! De fet, el primer bot anomenat «Eliza» va ser creat l’any 1966, per Joseph Weizenbaum. Aquest bot es va utilitzar per interaccionar amb usuaris que pensaven que estaven parlant amb una altra persona.

El funcionament actual de molts bots es beneficia de tecnologies específiques com la intel·ligència artificial, l’aprenentatge automàtic (machine learning) i la computació cognitiva. A més, n’hi ha de diferents tipus i amb funcionalitats molt variades, només per mencionar-ne alguns: bots per parlar en un xat, bots de veu, bots per enviar gran volum de correus, bots per cercar informació específica a la xarxa, bots per jugar contra ells, bots a les xarxes socials, entre molts d’altres.

La intel·ligència artificial que està més d’actualitat és Dall-e, enfocada al processament del llenguatge natural. La seva funció és generar diferents imatges a partir d’unes paraules o d’un text que introdueixi un usuari. Aquest bot està sent un èxit perquè les imatges que es generen semblen tan realistes com si les hagués creat un dissenyador.

Les funcionalitats dels bots poden ser molt diverses i poden aplicar-se en qualsevol entorn. A l’àmbit de l’educació, la Generalitat de Catalunya, a través del Canal Universitats del Departament d’Investigació i Universitats, va crear un bot anomenat «PAUbot», que serveix per resoldre els dubtes dels estudiants de Batxillerat sobre el calendari de les notes de tall de les PAU (proves d’accés a la universitat). El sistema basat en intel·ligència artificial i processament de llenguatge natural que fa que el bot tingui una conversa convencional, propera de pregunta/resposta amb l’estudiant.

Un altre exemple s’aplica al negoci de les criptomonedes, en el que es creen criptobots per ajudar als comerciants a fer canvis de moneda. Fins i tot hi ha bots que emulen a una persona que va morir, com el cas de Roman bot, creat per Eugenia Kuyda, que la va ajudar a passar el dol.

També existeixen bots a l’àmbit tecnològic, els quals s’encarreguen de la monitorització de màquines com Pep bot, creat per gestionar tota la moderació del servidor amb funcions antispam, antiraid i verificació de l’estat.

Cada cop està més present la utilització dels bots al nostre dia a dia. Però quin futur els hi espera als bots? Ens faran la vida més fàcil? Es materialitzaran en màquines semblants als nostres cossos?

Adriana Muñoz
Tècnica de Sistemes Digitals
Fundació .cat

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades