Notícies > Amical Wikimedia, un altre reconeixement internacional per a la comunitat cultural i lingüística catalanoparlant

Amical Wikimedia, un altre reconeixement internacional per a la comunitat cultural i lingüística catalanoparlant

Després de gairebé cinc anys d’anar-hi al darrere, l’associació Amical Wikimedia ha rebut per fi el reconeixement internacional per part de la Wikimedia Foundation. Aquest fet és d’una transcendència rellevant, ja que de la mateixa forma que es va obtenir el domini .cat, la comunitat catalanoparlant aconsegueix de nou ser reconeguda mundialment com a comunitat cultural i lingüística, sense tenir-hi un estat al darrere.

L’associació Amical Wikimedia és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu principal promoure els projectes de la Wikimedia Foundation en l’àmbit cultural català. El projecte cabdal de la Wikimedia Foundation és la promoció de la Wikipedia, l’enciclopèdia lliure més important del món, de la mateixa forma que l’Amical Wikimedia promociona la Viquipèdia, la versió en català de la Wikipedia i segona en crear-se al món després de la versió anglesa. El treball col·laboratiu i voluntari que fa possible els projectes de la Wikimedia Foundation és densevolupat per milers de persones d’arreu del món coordinades en comunitats locals segons el projecte del qual participen. Amical Wikimedia va iniciar la sol·licitud d’esdevenir un capítol oficial de la Wikimedia Foundation a l’agost del 2008, però diferents entrebancs han fet que fins avui no puguem celebrar aquesta notícia. El principal ha estat que l’àmbit territorial de l’associació no coincideix amb un únic estat, sinó que s’encavalca amb el territori d’actuació de les associacions espanyola, francesa i italiana, però gràcies a una intensa campanya dels viquimedistes catalans, amb el suport de viquipedistes de tot el món i en moltes llengües, la Wikimedia Foundation ha obert la porta al reconeixement de nous models d’afiliació en el qual ha tingut cabuda la nostra comunitat. Aquesta ha estat la mateix estratègia que es va fer servir amb el domini .cat i que ens ha permès disposar d’un domini propi entorn la nostra comunitat cultural i lingüística. I podem estar ben orgullosos que .cat no és un domini qualsevol, sinó que segurament, per la seva utilitat, densitat d’informació i aplicació de les darreres tecnologies i màxima seguretat, .cat és dels millors dominis del món.

Rere les passes de .cat: la comunitat catalanoparlant a primera línia mundial Una anècdota quedarà per la història: quan l’organisme que atorga els dominis d’Internet va rebre la candidatura del .cat per esdevenir un domini comunitari, alguns dels membres de la ICANN que van intervenir en el procés poc pensaven que es tractava d’una comunitat cultural i lingüística que volia un domini propi que els identifiqués, sinó més be s’imaginaven una comunitat internacional d’amants dels gats. Però l’enorme suport amb el que va comptar la candidatura del domini cat, amb l’adhesió de 98 entitats, 2.615 empreses i 65.468 particulars de tots els llocs de parla catalana i de tots els sectors d’activitat, refermava el valor que un domini d’aquest caire podria tenir. Des de poc després de la seva posada en marxa, tant la ICANN com la resta de la indústria d’Internet han reconegut el domini .cat com un domini d’èxit, ben útil per la seva comunitat i un model a seguir per moltes altres comunitat lingüístiques d’arreu el món. Set anys després de la seva posada en marxa, .cat continua sent l’únic domini al món que representa una llengua, però per poc temps. La brillant idea d’un grapat d’internautes catalans per a visibilitzar la seva comunitat lingüística i cultural ha estat modèlica i un gran nombre de comunitats reivindiquen un domini propi per a identificar-se amb normalitat des d’Internet sense necessitat d’un estat al darrere. La Fundació puntCAT, entitat que gestiona el domini .cat, ha assessorat nombroses candidatures de tot el món a esdevenir dominis culturals. La ICANN estudia ara mateix aquestes candidatures; de moment ja ha aprovat el domini .bzh per la comunitat bretona, la segona comunitat lingüística del món a tenir un domini propi després de .cat. De la mateixa forma que la Fundació puntCAT va tenir l’enginy que demanar el reconeixement com a comunitat lingüística a la ICANN, l’Amical Wikimedia ha propiciat que la Wikimedia Foundation obri la porta al reconeixement de nous models d’afiliació basats en altres criteris com, en el nostre cas, la llengua i la cultura. Ara que Amical Wikimedia ha estat reconeguda podrà potenciar els seus projectes amb normalitat, compartint experiències a les reunions entre associacions de diferents països o finançant els projectes de promoció de la Viquipèdia amb els diners dels mateixos lectors, beneficis que li estaven vetats per no ser reconeguda. Felicitem els/les voluntaris de l’Amical Wikimèdia, entitat sense ànim de lucre guanyadora d’un Ajut puntCAT 2010 per a desenvolupar els seus projectes, i ens alegrem doblement per aquesta gran gesta! Per una banda, per posar la comunitat catalanoparlant a primera línia mundial amb total normalitat, i per una altra, perquè el model de .cat no només és aplicable al món dels dominis d’Internet, sinó en un sentit més ampli, a la forma en que les comunitats es poden autoorganitzar a Internet per a ser reconegudes com a organismes oficials. Endavant doncs!

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades