Notícies > Celebrem el Dia de la Protecció de Dades

Celebrem el Dia de la Protecció de Dades

28 gener 2013

Avui, 28 de gener, celebrem el Dia Europeu de la Protecció de Dades, una jornada impulsada per la Comissió Europea amb l’objectiu de donar a conèixer quins són els drets i responsabilitats dels ciutadans pel que fa a la protecció de dades. Aquest és un tema molt sensible del que molts cops no en som conscients, per això, per la part que ens toca, volem explicar-vos el tractament que li donem a les dades dels titulars que registreu dominis .cat.

El titular d’un domini és aquella persona que efectua el registre del domini en qüestió al seu nom. Si el/la titular és una entitat jurídica, es considera que el servei que ofereix el seu domini és d’interès públic, per tant les dades de contacte del seu titular han de quedar a disposició pública. Aquesta premissa ve marcada per la ICANN i l’hem d’acomplir tots el dominis genèrics d’Internet –gTLD-, com ara el .cat, .com, .net… A la imatge de sota veieu com es mostren públicament les dades d’un domini d’aquestes característiques, en aquest cas és domini.cat:

Dades associades al domini domini.cat, consultables des del servei públic de whois

No obstant, en el cas de .cat, la cosa canvia quan el titular és una persona física i el domini en qüestió és registrat amb una finalitat privada. Després de sis anys d’intenses negociacions amb la ICANN, hem aconseguit protegir les dades dels titulars privats de .cat mitjançant un model que assegura el màxim grau de respecte a les normatives de protecció de dades europea i espanyola. Mireu quina informació proporciona ara el servei públic de whois.cat quan es consulten les dades de contacte d’un domini d’ús particular, com per exemple elmeuwebprivat.cat:

Dades associades al domini elmeuwebprivat.cat, consultables des del servei públic de whois

Com us vam informar, des del passat 8 de gener el domini .cat ofereix, de forma totalment gratuïta, un nou servei de qualitat, pioner al món dels dominis. Es tracta del servei de protecció de dades personals més útil i sofisticat que disposa cap domini genèric al món, un model innovador que ha creat grans expectatives entre d’altres dominis que volen imitar-nos; la major part dels  675 nous dominis genèrics europeus que es crearan entre l’agost del 2013 i inicis del 2015, estan estudiant el model de .cat com l’alternativa al model actual. En aquest sentit, el passat divendres dia 25, en Nacho Amadoz, director legal de la Fundació puntCAT, explicava els detalls d’aquest servei a una jornada desenvolupada a Amsterdam, on ens vam reunir els diferents registres i registradors dels dominis europeus.

A la Fundació puntCAT estem ben orgullosos de poder oferir-vos aquest gran avanç en termes de privacitat de dades i avui, especialment, ho celebrem amb tots vosaltres. Recorda que si ets una persona física i vols fer un ús privat del teu .cat, ja sigui a través d’un bloc, d’un web o si només el fas servir per a tenir una adreça de correu electrònic personalitzada, ja pots escollir si mantenir públiques i consultables les teves dades personals o, per contra, protegir-les. Ara per ara, centenars de dominis .cat ja han optat per amagar les seves dades de contacte. Si encara no ho has fet, adreça’t al panell de control del teu domini, a la pàgina del teu registrador, i activa la protecció de dades de contacte del teu domini.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades