Notícies > Què és el certificat SSL i per què t’interessa?

Què és el certificat SSL i per què t’interessa?

19 gener 2023
Certificat SSL | Fundació .cat

Existeixen forces anglicismes que poc a poc han anat impregnant les nostres converses, com ara selfie, freelance, brainstorm o meeting. Però, i si et pregunto què vol dir SSL i per què t’interessa saber-ho?

El certificat SSL («Secure Sockets Layer») assegura la transmissió segura de les teves dades a través d’una xarxa. Bàsicament, el que fa és assegurar les nostres dades a través d’Internet. El SSL estableix una connexió segura entre tu, que utilitzes per exemple el navegador web, i un servidor, com pot ser el de qualsevol pàgina web. Sí, la pàgina web del restaurant de la teva cantonada també té un servidor i té, o hauria de tenir, SSL!

Quan s’utilitza el certificat SSL, les dades s’encripten abans de ser transmeses, de manera que només les pot descodificar i llegir el seu destinatari real. Això evita que les dades puguin ser interceptades i llegides per agents externs durant la transmissió. Per tant, els hackers (tornem a l’anglès), pirates i/o delinqüents cibernètics no poden agafar les dades que enviem al servidor de la pàgina web (molt important quan compartim les dades de la targeta de crèdit o la nostra contrasenya d’ Instagram!).

Amb l’escenari que et presento, potser tens la següent impressió: «I si no tinc SSL estic navegant en un mar d’inseguretat i possibles robatoris de dades?» Bé, no és del tot així! El que sí és cert però, és que tens el risc que puguin robar-te informació privada o altres dades sensibles que no hauries de compartir amb el món.
I ara la pregunta del milió: «Com puc utilitzar el SSL?» Doncs sento dir-te… No pots! Com a usuari no pots utilitzar el SSL, ja que això és una opció que s’ha de configurar al servidor de la pàgina web, i per tant no pots decidir si usar-lo o no pròpiament. Per defecte, tots els navegadors cerquen les pàgines web utilitzant ja el SSL. Així doncs, el que sí que pots fer és comprovar si la pàgina web que estàs visitant té o no el certificat SSL.

El senyal que delata que una pàgina web està utilitzant SSL és si a la direcció del web hi veus el següent: https://. La s que hi ha abans dels dos punts i les barres indica que aquella pàgina web està utilitzant el certificat SSL. Si no en tingués, la direcció web seria: http://. També hi ha navegadors que mostren una emoticona d’un candau per indicar si la pàgina web té SSL.

I si tot i així no tens clar si una pàgina té SSL o no vol córrer el risc d’obrir un web que pugui contenir un virus, pots utilitzar l’eina ssl.cat. Aquesta eina et mostra de manera simple si la pàgina que indiques disposa de certificat SSL. En 20 segons sabràs si la pàgina és o no és segura!

Què et sembla? Força important oi? Ara quan visitis pàgines web on et demanin compartir dades, ja saps en què t’has de fixar abans de posar-hi res, abans fins i tot de posar-hi el nom!

 

Pau Martín
Tècnic informàtic
Fundació .cat

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades