Notícies > El .cat és el domini que més creix al conjunt de l’Estat espanyol

El .cat és el domini que més creix al conjunt de l’Estat espanyol

15 abril 2015

El 2014 ha estat l’any amb major número de .cat donats d’alta de la història, amb un increment de més de 12.000 dominis actius

El .cat és el domini que més va créixer al conjunt de l’Estat espanyol durant el 2014, amb un increment del 17% en el número de dominis actius. El citat increment contrasta amb l’estancament d’altres dominis, com és el cas del .es, que només va créixer un 3%; del .com, que va decréixer un 9%; del .net, que va baixar un 11% o del .org, que va decréixer un 9%. Aquestes xifres, que han estat recollides per Red.es, la Fundació puntCAT i ntldstats, fan referència a la diferència percentual entre altes i baixes de dominis amb les corresponents extensions. D’altra banda, cal destacar que, seguint la tendència d’un mercat cada cop més segmentat, el 2014 van aparèixer un gran nombre de noves extensions de domini dirigides a comunitats lingüístiques o ciutats, com són el .eus (Euskadi), el .gal (Galícia) el .berlin o el .scot (Escòcia).

Pel que fa al domini .cat, el 2014 va ser l’any més reeixit de la seva història. Concretament, es van donar d’alta 23.534 nous dominis .cat, una xifra que supera fins i tot la del 2006, l’any en què es posà en marxa el domini de la comunitat catalanoparlant i que comptà amb un total de 19.856 nous .cat. Addicionalment, només es van donar de baixa 11.349 dominis .cat i 56.238 dominis es van renovar, el que implica que la taxa de renovació dels dominis .cat va ser del 80%, una de les mes altes del món dels dominis. Aquest increment va permetre que, a 31 de desembre del 2014, s’arribés a la xifra de 83.300 .cat actius. Actualment, a mitjan d’abril, ja s’han superat els 88.000 dominis .cat operatius.

El sector empresarial i la quota de mercat

Pel que fa a la tipologia d’usuaris, el .cat és un domini utilitzat majoritàriament per empreses, comerços i autònoms, ja que més del 60% dels llocs web amb una extensió .cat corresponen a aquests col·lectius. En referència a la seva participació de mercat a Catalunya (on el .cat disposa del 86,3% dels dominis actius), el .cat continua ocupant la tercera posició, amb una quota del 13%, darrere del .es (40%) i del .com (37%). Aquest percentatge representa un creixement de dos punts respecte l’11% a finals de 2013.

A nivell territorial, els dominis .cat registrats a Catalunya estan repartits de la següent manera: el 75% a la província de Barcelona; el 13% a la de Girona; el 7% a la de Tarragona i el 5% a la de Lleida. Pel que fa als .cat registrats fora del territori català, la gran majoria es troben a la resta de l’Estat espanyol (un 10,4% del total de .cat registrats, que es reparteixen, principalment, entre Illes Balears, Madrid, La Rioja, Galícia i País Valencià), però també hi ha una presència destacada a França, on estan registrats prop de l’1% dels dominis .cat actius.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades