Notícies > El domini .barcelona entra en funcionament amb l’activació de 3.948 dominis en tres mesos

El domini .barcelona entra en funcionament amb l’activació de 3.948 dominis en tres mesos

11 abril 2016

El domini .barcelona ja està en funcionament. En el període de llançament, durant el qual es va poder fer la reserva de noms amb prioritat, es van registrar un total de 1.356 dominis .barcelona. A partir del dia 21 de març, quan va començar el registre lliure, el nombre de registres ha augmentat fins a 3.948.

El domini .barcelona ja està en funcionament. A partir del 21 de març, s’han activat tots aquells dominis que es van sol·licitar des del passat mes de gener, quan es va obrir el procés de reserva d’aquesta extensió. En el període de llançament, durant el qual es va poder fer la reserva de noms amb prioritat, es van registrar un total de 1.356 dominis .barcelona. A partir del dia 21 de març, quan va començar el registre lliure, el nombre de registres ha augmentat fins a 3.948. 

La posada en marxa del domini .barcelona ha generat molta expectació. Prova d’això és que durant el primer dia de registre obert del .barcelona (el 21 de març) es van registrar 1.782 dominis.

El domini .barcelona és propietat de l’Ajuntament i gestionat a través d’adjudicació per concurs públic a  la Fundació puntCAT, entitat sense ànim de lucre que gestiona també el domini .cat des del 2006 i que treballa en la promoció de la llengua i la cultura catalanes a l’àmbit d’internet i les noves tecnologies de la informació.

El domini .barcelona l’havia sol·licitat l’Ajuntament de Barcelona i havia estat adjudicat per l’ICANN, la Corporació d’Internet per a l’Assignació per a noms i números (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). El consistori va llançar el domini amb l’objectiu d’ajudar les empreses i entitats que en vulguin fer servei a aprofitar tots els valors positius que representen  la ciutat  de Barcelona i ajudar-les en la seva projecció.

El .barcelona per sectors (Veure dades a l’annex)

Per tal de garantir la correcte assignació dels dominis, l’Ajuntament i la Fundació PuntCAT van establir un període en el qual les persones, entitats i empreses tenien preferència a l’hora de reservar el nom del seu domini. Aquest període va durar dos mesos (del 12 de gener al 15 de març) i es van registrar 1.356 dominis.

Un 42,4% dels 1.356 dominis registrats en el període de llançament han estat registrats per empreses, un 17,88% per administracions públiques, un 5,90% corresponen a portals tecnològics (com Twitter o apple), un altre 5,90% a entitats i associacions i només un 0,66% dels registres corresponen a persones individuals. Destaquen un 13,86% dels dominis que corresponen a conceptes genèrics (com arquitecte, pintor o advocat). I pel que fa a la resta de sectors: educació (4,57%), salut (3,52%), esportiu (2,14%), cultural (1,84%) i mitjans de comunicació (1,40%).

Pel que fa als dominis registrats per Administracions Públiques, un 72,13% són dominis registrats per l’Ajuntament de Barcelona i un 20,49% corresponen a Turisme de Barcelona.

Si ens fixem en els registres fets per empreses, destacar que un 37,9% estan destinats a tot tipus de negocis (com indústria, assessories, tecnologia, despatxos d’advocats o d’arquitectes…), un 15,65 a comerços, un 5,04% a empreses internacionals i un 41,91% a empreses relacionades amb el turisme.

Dins del sector turístic, un 53,11% dels dominis registrats corresponen a hotels, un 26,56% a portals turístics, un 13,28% a restaurants i un 7,05% a centres d’interès turístic.

 

El .barcelona, un domini fort en comparació amb la resta de ciutats

El domini .barcelona és el primer i únic domini que es llança a l’estat que fa referència a una ciutat. En breu també es llançarà el .madrid, encara que en aquest cas el domini representarà la Comunidad de Madrid.

D’aquesta manera, Barcelona forma part de la cinquantena de ciutats punteres al món que han llançat un domini d’Internet propi, com és el cas de .nyc, .tokyo, .paris, .london o .berlin, entre d’altres.

En la fase de llançament prioritari, el .Barcelona ha assolit una xifra de 1.365 dominis registrats, que està per sobre dels 1.000 previstos i que és molt bona xifra en relació als llançaments prioritaris d’altres ciutats. Només ha estat superat per .london, amb 9.000 i .paris amb 1.600, ciutats aquestes que tenen una població molt major a la de Barcelona i que en ambdós casos van fer una campanya de comunicació molt intensa durant tot l’any previ al seu llançament.

 

Comparativa de llançament amb altres ciutats

Barcelona

1.356 dominis

Londres

9.000 dominis

París

1.600 dominis

Brussel·les

656 dominis

Viena

475 dominis

Berlín

199 dominis

El .barcelona, una eina per posicionar-se a Internet

El domini .barcelona és una eina important que ajuda a posicionar-se favorablement en els cercadors d’internet (SEO) i, a més, les seves extensions són molt rellevants a l’hora de planificar una exitosa estratègia de comunicació digital. A més, és una nova eina de generació d’identitat de la comunitat digital de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona s’ha proposat treballar perquè el .barcelona sigui un domini de referència per a la ciutat i, per això, estableix com a requisit que els continguts del lloc web amb aquesta extensió estiguin lligats a Barcelona o a la seva àrea d’influència. Aquest vincle amb la comunitat barcelonina pot aplicar-se a múltiples activitats de diversos sectors com el cultural, el turístic, el comercial o l’educatiu, entre molts d’altres.  El primer domini que en fer servir la nova extensió és el portal web de participació de l’Ajuntament https://decidim.barcelona/, com a manera  de reflectir clarament l’apropament de l’extensió .barcelona a la ciutadania.

Àmplia difusió del .barcelona

Per garantir la correcta assignació dels dominis, l’Ajuntament, a través de la Direcció de Comunicació, ha coordinat des del mes de gener una intensa campanya de difusió, des de la seva posada en marxa. Així, s’ha posat en funcionament el web ‘domini.barcelona’, on es pot consultar tota la informació relacionada, i també s’ha organitzat jornades informatives adreçades a col·lectius específics de la ciutat, com els vinculats al sector del turisme o el sector cultural.

ANNEX

Dominis registrats en el període de llançament

%

Administracions públiques

244

17,88%

Empreses

575

42,40%

Conceptes genèrics (arquitecte, pintor, advocat…)

188

13,86%

Portals tecnològics i xarxes socials (Twitter, apple…)

80

5,90%

Entitats i Associacions

80

5,90%

Sector educació

62

4,57%

Sector salut

45

3,32%

Sector esportiu

29

2,14%

Sector cultural

25

1,84%

Mitjans de comunicació

19

1,40%

Noms de persones individuals

9

0,66%

TOTAL DOMINIS

1356

100%

 

ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

Ajuntament

72,13%

Turisme de Barcelona

20,49%

Altres administracions

13%

Àrea Metropolitana

2,05%

 

 

EMPRESES

Negocis

37,9%

Comerç

15,65%

Empreses Internacionals

5,04%

Turisme

41,91%

Hotels

53,11%

Portals turístics

26,56%

Restaurants

13,28%

Centres d’interès turístic

7,05%

 

 

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades