Notícies > El domini .cat arriba a la majoria d’edat!

El domini .cat arriba a la majoria d’edat!

16 setembre 2023

La història del .cat és una reivindicació constant i col·lectiva dels drets de la nostra llengua i cultura. Repassem els moments clau de la història del primer domini que representa una comunitat lingüística i cultural.

1990 – L’inici del moviment
La comunitat internauta catalanoparlant, una de les més actives al món, comença a preguntar-se “per què no tenir un domini propi que ens representi a la xarxa?”

Domini .cat, l'inici del moviment
16 de març 2004 – Presentació de la candidatura
La llavors Associació puntCAT troba l’oportunitat de presentar la candidatura del domini .cat a ICANN. La candidatura rep el suport explícit de 98 entitats i associacions. 2.615 empreses i 65.468 persones de tots els territoris de parla catalana.

Domini .cat, la presentació de la candidatura
“No en tindries prou amb un cat.es?’, li va preguntar el “pare d’Internet”, Vinton Cerf, a Manel Sanromà. Cerf era, en aquell moment, un dels membres principals de la ICANN, havia visitat algunes vegades Catalunya i coneixia bé els catalans.

28 de desembre 2004 – L’inici de la Fundació puntCAT
Un cop demanat el domini .cat, l’Associació puntCAT es dissol i dona pas a la Fundació puntCAT amb l’objectiu de gestionar el registre del nom del domini .cat.

L'inici de la Fundació .cat
El primer patronat va estar format per les entitats ISOC-CAT, Institut d’Estudis Catalans, CTecno, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Vilaweb. El seu president era Joan Francesc Gras i Alcoverro i el director general Amadeu Abril.

16 de setembre 2005 – Neix el domini .cat
L’abril de 2005 en una de les seves reunions quadrimestrals la ICANN anunciava oficialment que entrava en negociacions amb la Fundació .cat per arribar a un acord contractual que donés pas a la creació efectiva del domini. 5 mesos més tard, nasqué oficialment el domini .cat.

A les 01:04 hora local catalana del 16 de setembre de 2005, es va aprovar el domini .cat. A Marina del Rei, Califòrnia, era encara dia 15. Allà es on ICANN, l’organització mundial que gestiona els dominis d’Internet; autoritzava la sortida d’aquest domini pioner i innovador.

Neix el domini .cat
23 abril 2006 – Un Sant Jordi pel record
Durant diada de Sant Jordi es va obrir de forma pública el procés de registre del domini .cat a tota la comunitat catalanoparlant. Un dels primers èxits internacionals del domini va arribar quan els cercadors Yahoo i Google el van demanar.

Tothom pot tenir un domini .cat

A dia d’avui, més de 111.000 dominis .cat fan possible iniciatives per fomentar la presència digital del català. Recentment, la Fundació .cat juntament amb les entitats que formen part de l’Aliança per la presència digital del català han treballat per recuperar la visibilitat del català als resultats de Google.

16 setembre 2023 – 18 anys del domini .cat
Gràcies a l’esforç de molts, no només és una història d’èxit, sinó que és una fita sense precedents i amb molt futur per endavant.

18 anys del domini .cat

Paraules clau: , .

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades