Notícies > El domini .cat i el posicionament SEO

El domini .cat i el posicionament SEO

04 desembre 2019

Actualment, fer un web ja no té cap utilitat sense un bon pla de posicionament. Són molts els factors que influeixen en el posicionament d’una pàgina web i un dels primers a tenir en compte és el domini sota el qual es troba el web. En l’àmbit catalanoparlant, és molt recomanable disposar d’un domini .cat per a gaudir d’un bon posicionament als principals cercadors en llengua catalana i poder adreçar-se al públic potencial.

La teva audiència parla català?
Tens mercat a Catalunya?
El teu lloc web té continguts en català?
El .cat és el millor domini que pots tenir!

Què és SEO i posicionament?

L’optimització per a motors de cerca o SEO, de l’anglès Search Engine Optimization, són les estratègies de millora d’un web amb l’objectiu d’augmentar la seva visibilitat per als motors de cerca i aconseguir que estigui millor posicionat entre el seu públic potencial. No el confongueu amb el SEM (Search Engine Marketing); el SEO és gratuït i ajuda a que el web surti en la posició més amunt d’un cercador en fer una cerca orgànica, mentre que amb el SEM s’aconsegueix una bona posició mitjançant el pagament d’espai publicitari, com els Adwords de Google.

El posicionament és la ubicació que té el web en els resultats que donen els cercadors d’Internet, és la visibilitat que té el web quan algú hi fa una cerca. Els cercadors (Google, Bing, Yahoo…) són la principal eina de recerca a nivell mundial. Si l’entitat o empresa té un bon posicionament i ofereix el que l’usuari està buscant, la visita es convertirà en una acció per part de l’internauta (es farà soci o client, coneixerà més informació sobre l’entitat, s’inscriurà al newsletter, etc.) i així l’empresa o entitat obtindrà més beneficis.

La clau per a una bona estratègia en posicionament és entendre que Google i la resta de cercadors no veuen el contingut dels webs com el veiem els humans, per tant és molt important donar-li les pistes necessàries perquè indexi correctament el contingut del teu web.

Com ajuda tenir un domini .cat?

El .cat és un domini genèric de nivell superior (gTLD) i està orientat a una ubicació geogràfica concreta: a la comunitat o territori catalanoparlant. Comptar amb un domini .cat té els següents avantatges:

  • El domini és una de les variables que els cercadors tenen en compte a l’hora de posicionar una determinada pàgina en els seus rànquings. Si es té un negoci a Catalunya i el mercat està enfocat a la comunitat catalanoparlant, és convenient disposar d’un domini .cat per tal de sortir ben posicionat a google.cat i als cercadors que usen la llengua catalana. 
  • En aquest sentit, segons en quin idioma utilitzem el cercador, veurem resultats diferents. Posant les mateixes paraules a : google.com, google.es , google.cat s’obtenen resultats diversos i es comprova que a google.cat es posicionen millor les pàgines web amb dominis .cat, així com google.es fa amb pàgines amb dominis .es.
  • Si el web està en català o una part important dels seus continguts està en llengua catalana (o el català és un dels idiomes emprats a la pàgina web en qüestió), és molt recomanable disposar d’un domini .cat perquè si el públic potencial busca el producte o servei tot fent servir el català en la seva cerca, Google premia les pàgines amb contingut català i amb el domini .cat.
  • Tenir un domini.cat ens donarà un avantatge de posicionament a Catalunya respecte d’altres extensions com poden ser el .com o el .es. Aquest aspecte serà molt rellevant per a negocis (empreses, botigues, etc.) que es vulguin posicionar a nivell local, comarcal o nacional, empreses catalanes que tinguin els seus clients potencials a Catalunya. Per a moltes d’ells la millor opció és posicionar-se al país en el qual resideixen ja que no realitzen vendes fora del seu país o territori.
  • Un dels avantatges de dedicar-se exclusivament al posicionament d’un país és que l’empresa o l’entitat en qüestió gaudirà d’un millor posicionament en aquest país i discriminarà les visites d’altres països o territoris que no li interessen. Potser obtindrà menys visites però seran de major qualitat ja que estaran focalitzades cap al seu públic objectiu.
  • En aquest sentit, també és preferible que el domini inclogui alguna paraula clau en llengua catalana vinculada al contingut que ens interessa posicionar (per exemple, si tenim una perruqueria a Viladecans, podríem optar per www.perruqueriaviladecans.cat).
  • D’altra banda, també és important tenir en compte l’allotjament web on tenim la pàgina web: amb l’objectiu de millorar el posicionament també és molt important tenir la web allotjada a servidors amb IP espanyoles, un requisit imprescindible per a posicionar-se a Catalunya i a Espanya.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades