Notícies > Els dominis .bcn, .barcelona i .catalonia trigaran en arribar

Els dominis .bcn, .barcelona i .catalonia trigaran en arribar

20 desembre 2012

La ICANN, l’entitat que regula el funcionament dels dominis d’Internet, ha realitzat el sorteig que ha determinat l’ordre en que s’estudiaran les candidatures a nous dominis d’Internet. Entre les gairebé dues mil propostes que té la ICANN entre mans, es troben els dominis .bcn, .barcelona i .catalonia, candidatures en les que hem treballat durant varis mesos, tal i com us vam anunciar al seu dia. Tant el Govern de la Generalitat de Catalunya com l’Ajuntament de Barcelona, responsables d’aquests futurs dominis, han confiat en el nostre coneixement del món dels dominis i han apostat per la demostrada experiència i qualitat de puntCAT per a liderar aquestes candidatures a futurs dominis.

Doncs bé, el sorteig que ha decidit l’ordre d’anàlisi de les candidatures ha atorgat els següents números:

  • 1.310 per al .catalonia
  • 1.371 per al .bcn
  • 1.738 per al .barcelona

Del proper 13 de gener al 12 d’agost de 2013, la ICANN avaluarà les gairebé 2.000 candidatures i determinarà quines aprova i quines no. A partir del 14 d’agost de 2013 començaran a signar-se els contractes amb els nous dominis, es realitzaran les diferents implementacions tècniques i es posaran en marxa els nous registres, a raó d’uns vint per setmana. Fent un càlcul aproximat, les candidatures del .catalonia i .bcn no s’analitzaran fins a l’estiu de 2014, i la del .barcelona fins al novembre d’aquell mateix any. Tal i com us vam explicar al seu moment, tant el .bcn com el .catalonia seran dominis de consum intern, o sigui que només el seu titular, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya respectivament, podran registrar noms amb aquesta terminació. Per contra, el .barcelona serà d’ús públic per a la comunitat de la ciutat comtal. Si la ICANN aprova aquest domini, els ciutadans de Barcelona que vulguin disposar d’un .barcelona hauran d’esperar fins a finals de 2014 per a fer-ho, un cop passada l’etapa inicial restringida, anomenada Sunrise, per la que han de passar tots els dominis.

Aquí teniu el llistat amb l’ordre en que s’aniran aprovant, o no, els nous dominis que configuraran la Internet que ve. Abans que es resolguin els que ja hem esmentat, estarem atents a les comunitats culturals que, seguint el nostre exemple, han demanat un domini propi que visibilitze la seva llengua. Alguns d’ells, com el .gal per a la llengua gallega, el .eus per al basc, el .scot pera la comunitat escocesa o el .bzh per a la bretona, han estat directament assessorats per nosaltres, ja que sis anys després de crear-se el .cat, continuem sent l’únic domini al món destinat a una comunitat lingüística. Moltíssima sort també a aquests dominis, tenim moltes ganes de donar-vos la benvinguda definitiva al món dels dominis d’Internet!

El funcionament d’Internet canviarà ben aviat i els actors que hi intervenim haurem d’adaptar-nos-hi. Volem aprofitar l’ampli coneixement que disposem d’aquesta indústria per a ampliar els horitzons de la Fundació puntCAT i créixer, ser més forts i passar a competir en el mercat internacional mitjançant l’oferta de nous serveis de gestió de dominis. Volem mantenir la Societat de la Informació catalanoparlant a primera línia mundial i això passa, ara mateix, per disposar dels dominis d’Internet que complementin la projecció exterior del nostre país i potenciïn la ciutat de Barcelona com la capital de Catalunya al món. I com sempre, volem seguir potenciant la presència del català a Internet i reinvertir els fruits del creixement de puntCAT en la societat.

Al comunicat que podeu descarregar-vos des d’aquí trobeu més informació sobre el .bcn, .barcelona i .catalonia.
Seguim comptant amb el vostre suport, imprescindible per liderar la Internet mundial. Gràcies per ser .cat!

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades