Genís Roca parla la de la llei per regular la intel·ligència artificial de la Unió Europea
El Consell de la UE i el Parlament Europeu van pactar el passat 8 de desembre la primera llei europea per regular la intel·ligència artificial. “La llei d’intel·ligència artificial de la UE és pionera al món. Un marc legal únic per al desenvolupament de la intel·ligència artificial el que es pot confiar”, va declarar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.
Genís Roca, president de la Fundació .cat, una de les entitats que forma part de CIVICAi, ha celebrat l’acord de la UE al Via lliure de RAC 1 i considera que Europa “ha fet un marc de com s’ha de fer servir la IA i acabarà sent un model que influirà en com s’ha de fer servir a tot el món”.
📌 @genisroca: “La llei europea de la intel·ligència artificial es farà servir a tot el món”
👉 Hem parlat amb el nostre expert digital i president de la Fundació @puntCAT https://t.co/PPauUs40oW
— Via Lliure RAC1 (@vialliure) December 9, 2023
L’ACN també ha volgut conèixer l’opinió dels experts sobre aquesta llei. Ha contactat amb Genís Roca i Albert Cuesta, coordinador de l’Aliança per la presència digital del català, i tots dos coincideixen que l’acord arriba tard i que els tempos de la política europea no són els mateixos que els de la intel·ligència artificial. “Aquesta llei ara l’ha d’aprovar el Parlament Europeu i després cadascun dels 27 estats membre. Entre una cosa i altra, fins que no entri en vigor, passaran 16, 18, 24 mesos”, explica Genís Roca. “On estarà la intel·ligència d’aquí a 24 anys? No ho sabem”, afegeix.
Hi veuen “una bona notícia” però assenyalen punts foscos com la vigilància o la incertesa per les eleccions europees https://t.co/5DnNUTAASy via @LaRepublicaCat
— LaRepública.cat (@LaRepublicaCat) December 10, 2023
Pel que fa al contingut mateix de l’acord, a falta de conèixer el detall de la directiva, Genís Roca assegura que “no es prohibeix res” sinó que “es posen condicions” per a determinades qüestions. “Només et diu que, si et vols passar dos pobles, hauràs de donar moltes explicacions, però no que no puguis”, sintetitza el president de la Fundació .cat, que no creu que es poguessin posar “límits clars” a la intel·ligència artificial.
D’altra banda, Albert Cuesta ressalta que s’obligui a avisar dels continguts generats amb IA. Però la normativa haurà d’obligar als mitjans de comunicació i a les xarxes socials a fer-ho visible. “De poc serveix si quan algú l’escampa evita mostrar aquesta característica que és fonamental”, justifica.
☕️ La UE pacta la primera llei per regular l’ús de la intel·ligència artificial: així ho valoren els experts @genisroca (@puntCAT) i @albertcuesta
📲 https://t.co/MrTxQlo94k pic.twitter.com/YTlGi0C5EC
— Cafè d’idees (@cafedidees_rtve) December 11, 2023
Pots trobar la informació a:
Via lliure, Rac 1
La República
Diari de Barcelona
La Mañana
Lleida Diari
Segre
CATzona