Notícies > Hi ha vida més enllà del GAFAM (i del BATX)

Hi ha vida més enllà del GAFAM (i del BATX)

08 gener 2021

FONT: El Nuevo Orden Mundial

Encetem el mes de gener, i l’any nou, amb nou tema mensual al web de la Fundació. cat. Durant les setmanes vinents us parlarem del GAFAM, el BATX i quines alternatives hi ha.

Primeres preguntes. Què és el GAFAM? Un acrònim que ens serveix per indicar les cinc empreses multinacionals més grans de les tecnologies de la informació i la comunicació al món occidental: Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft. Hi ha vida més enllà d’aquests cinc tòtems i durant el mes de gener mirarem d’apropar-vos i familiaritzar-vos amb aquestes alternatives.

I el BATX, què és? Doncs el mateix que el GAFAM, però per al mercat xinès: Baidu, Alibaba, Tencent i Xiaomi.

No volem desterrar de les vostres vides aquestes grans empreses, aquesta és una decisió personal que hom ha de prendre per si sol. El que sí que volem és explicar que hi ha altres maneres de navegar pel web, de comprar o de consultar informació que van més enllà de les grans multinacionals del sector.

Parlem, per exemple, de Google. Sabem que les seves aplicacions i serveis són gratuïts, i útils. I també sabem que la companyia ha estat multada en diverses ocasions per diversos motius, relacionats amb pràctiques monopòliques i de venda a tercers de la informació i dades personals dels seus usuaris. Allò ja tan antic que si el servei és gratis, el producte ets tu (o les teves dades personals, més aviat).

Quins altres models de negoci podem trobar, allunyat de les pràctiques controvertides d’empreses com Google? Cal distingir entre el que anomenem software lliure i codi obert, ja que no són sinònims. El codi obert significa que es fa públic i accessible el codi font del programari, però no informa sobre la finalitat amb què la persona o l’entitat que l’ha desenvolupat ofereix aquesta informació. En canvi, el programari lliure de codi obert permet, a més de la consulta, la modificació i distribució del codi font.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades