Notícies > Inici de la Internet Catalana: Apps en català

Inici de la Internet Catalana: Apps en català

26 octubre 2020
L'oferta d'aplicacions en català no para de créixer. FONT: Fundació. cat

Les aplicacions mòbils neixen per la necessitat d’encabir la world wide web en les pantalles dels arcaics telèfons intel·ligents que fèiem servir durant la dècada dels 2000. L’auge, però, no el viurem fins a 2008, amb el llançament de l’App Store d’Apple i posteriorment de l’Android Market (Google Play des de 2012).

D’ençà de la diversificació de les aplicacions per a mòbils ha crescut de manera proporcional a l’evolució dels dispositius. Els desenvolupadors han reinventat els codis de programació per a web per tal que les versions en aplicacions mòbils s’adaptin a la mida dels diferents dispositius, i als diversos sistemes operatius.

Es tracta d’un mercat en creixement constant, que veu a Barcelona un lloc ideal per assentar negoci. Aplicacions com Glovo o Wallapop van néixer a la capital catalana, tot i que la segona encara no es pugui fer servir en català. La indústria de la creació d’aplicacions és robusta, tot i ser molt jove, i cada cop interessa més als estudiants d’arreu.

En aquesta línia, enguany torna el wapps .cat, el concurs de creació de llocs web i aplicacions en català. Poden participar alumnes de 5è i 6è de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà o Superior. Hi ha temps per a apuntar-s’hi fins al 31 de gener de 2021. Els objectius del certamen són fomentar el coneixement de les noves tecnologies, la creativitat dels participants i la normalització del català en l’entorn digital.

NORMALITZACIÓ DEL CATALÀ A LES APLICACIONS MÒBILS

Una normalització que encara no ha arribat. De fet, segons un estudi realitzat per l’Observatori .cat l’any 2019, només el 37% de les aplicacions més populars es poden fer servir en català. No són ni de bon tros la majoria. Però si tirem dos anys enrere, un estudi de Softcatalà sobre l’ús de les aplicacions mòbils amb més de 100 milions de descàrregues fixava el percentatge de les que poden ser usades en català en un 12,5%. Vist amb perspectiva, el creixement dóna raons a l’optimisme.

Vist en detall, la menor presència del català la trobem a les aplicacions de música i cinema (ni Netflix, ni Spotify, ni HBO, ni Prime Video…). En el cas de les apps de missatgeria, el panorama és ben diferent, doncs les més importants tenen versió catalana (Whatsapp, Telegram, Skype…).

Els experts assenyalen, però, que el més important és tenir configurat el dispositiu mòbil en català. Per què? La gran majoria d’aplicacions mòbils usen la llengua configurada en el dispositiu mòbil per determinar l’idioma en què es mostrarà l’aplicació per defecte, un cop instal·lada. Tot sovint, tenim les aplicacions configurades en castellà sense saber que podríem fer-la servir en català. Si no sabeu com configurar el mòbil en català, Softcatalà ofereix tutorials per fer-ho en Android i en iOS.

L’oferta d’aplicacions en català és extensa i permet fer un ús dels dispositius mòbils íntegrament en la nostra llengua. Ara bé, aquestes aplicacions s’han de trobar. Us oferim dues eines, la primera és el cercador de la Generalitat, anomenat Cercaapps. Actualment compta amb 335 registres d’aplicacions de tot tipus, des d’actualitat, festes, meteorologia fins a educació. El cercador de Softcatalà és més modest (menys de 100 aplicacions), però també està classificat per a usuaris d’Android i de iOS.

Paraules clau: , , .

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades