Notícies > L’ICANN aprova els dominis .barcelona i .bcn, les candidatures dels quals han estat preparades per la Fundació puntCAT

L’ICANN aprova els dominis .barcelona i .bcn, les candidatures dels quals han estat preparades per la Fundació puntCAT

06 setembre 2013

Les sol·licituds presentades per l’Ajuntament de Barcelona per la creació i la gestió dels dominis .barcelona i .bcn han estat aprovades per part d’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), l’organització encarregada de la gestió dels noms de domini a nivell global. La Fundació puntCAT, entitat privada sense ànim de lucre experta en la gestió de dominis arran de la seva exitosa experiència amb el domini .cat, s’ha encarregat de la preparació d’ambdues candidatures i celebra que hagin estat aprovades. En paraules de Santi Ribera, director de la fundació, la validació d’aquests dominis “facilitarà que el país tingui una Societat de la Informació capdavantera, augmentarà el consum de continguts en llengua catalana i potenciarà el coneixement internacional de Barcelona i Catalunya”.

Mentre que el .bcn s’ha sol·licitat per a ús intern i amb voluntat de preservar la marca, el .barcelona serà un domini d’accés públic quan es produeixi el seu llançament. Aquest està previst per a finals del 2014 o principis del 2015, un cop l’Ajuntament i l’ICANN hagin procedit a les proves tècniques prèvies a la delegació del domini. Val a dir que l’aprovació d’aquestes candidatures valida tots els continguts presentats pel consistori sota l’assessorament de la Fundació puntCAT, incloent la idoneïtat de la institució com a sol·licitant, els aspectes tècnics del domini, i les polítiques financeres i normatives desenvolupades per l’Ajuntament.

La Fundació puntCAT, que s’encarrega de la gestió del domini .cat, té entre les seves principals tasques la promoció de la llengua i la cultura catalanes a l’àmbit d’Internet i de les noves tecnologies de la informació. En aquest sentit, l’aprovació de nous dominis potenciats des de Catalunya significa un gran avenç. Els dominis .barcelona i .cat generaran bones sinèrgies ja que es retroalimentaran positivament. Els negocis, entitats o individus que s’identifiquin com a barcelonins i com a catalans o catalanoparlants, podran projectar en pocs mesos aquestes dues identitats amb el .barcelona i el .cat. Aquest nou domini facilitarà la inclusió de més persones a l’ús actiu de les noves tecnologies, fet que afavorirà una major presència de continguts en català a Internet, tant des del punt de vista de l’oferta com del de la demanda.

La validació de les candidatures del .barcelona i el .bcn culminen un procés que comeunçà el 2008, quan l’ICANN va preparar les condicions per les quals es regiria el programa per demanar nous dominis. Durant aquest període, han participat més de 1900 candidatures, en les quals es veuen representats interessos molt diversos, com són empreses privades, comunitats de tota mena o alfabets com el xinès i l’àrab. Està previst que, en pocs mesos, canviï dràsticament el funcionament de la xarxa, ja que es passarà dels menys de 300 dominis actuals a gairebé uns 2.000.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades