Notícies > Projectes que empoderen

Projectes que empoderen

08 març 2023
Dones de ciència | Nuria Oliver

Segons l’informe Les Dones a Catalunya 2022, només un 30,3% dels treballadors del sector TIC al Principat eren dones.

Avui, 8 de març, volem donar veu a diversos projectes de tots els territoris de parla catalana que empoderen a les dones i noies a tenir un paper actiu a les TIC.

Django Girls Mallorca
Es tracta d’un taller gratuït de programació per a noies que s’organitza a Mallorca. Aquest taller forma part de la iniciativa Django Girls, una organització sense ànim de lucre que, gràcies a les seves voluntàries i voluntaris, realitza accions com aquesta a diferents parts del món.

Dones de ciència
Aquesta bonica iniciativa, liderada per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, pretén visibilitzar i rendir tribut a dones de referència en el camp de la ciència i la tecnologia. A través de murals situats en centres educatius, dones de ciència ofereix una ruta única al País Valencià que visibilitza dones pioneres que van trencar barreres i han sigut i són referents en els seus àmbits. Els murals han estat creats per artistes del camp de la pintura mural urbana.

Young IT Girls
Tal com indica el seu nom, Young IT Girls son un equip de joves professionals en l’àmbit de les TIC que es van auto-organitzar el 2018 per visibilitzar les dones i les seves oportunitats en les carreres STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques). El seu principal objectiu és el de fomentar la igualtat de gènere i oportunitats de futur en aquest sector a través de xerrades, jocs i col·laboracions amb altres entitats.

Dones en Xarxa
Aquesta associació sense ànim de lucre promou i defensa els drets de les dones i impulsa accions d’intervenció social directa. En l’àmbit de les TIC compta amb Dones en Xarxa, Dones Ciutadanes, un projecte que té l’objectiu de fomentar l’ús d’Internet com una eina de comunicació, de relació i de participació de les dones en l’exercici de la ciutadania per superar l’exclusió digital per raó de gènere. D’altra banda compta amb el projecte Dones Emprenedores en Xarxa per visibilitzar el talent, la creativitat i la innovació de les dones emprenedores i professionals de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol.

Premis DonaTIC
Els Premis DonaTIC tenen un doble objectiu, reconèixer i visibilitzar el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM) en el futur. El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC es fa en el marc del Dia d’Ada Lovelace, en reconeixement a la primera programadora de la història.

Coneixes més iniciatives com aquestes? Fes-nos-la arribar a comunicacio@fundacio.cat i l’afegirem al llistat.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades