Un futur digital més just i democràtic: Les claus de la conferència 4D
En un món cada cop més interconnectat, l’accés equitatiu a les tecnologies digitals, un ús que no discrimini ni estigmatitzi, així com la protecció de les nostres dades personals, són essencials per garantir una democràcia plena i efectiva. Amb aquest objectiu, la digitalització democràtica i els drets digitals s’han de convertir en un pilar fonamental de les nostres societats contemporànies. Però malauradament, encara tenim molt camí a recórrer per poder-ho aconseguir.
Per això, Fundació .cat i Xnet van convocar la Conferència Europea 4D, un espai de reflexió i acció entorn els nostres drets digitals i la digitalització democràtica. Simona Levi, coordinadora de Xnet i Genís Roca, president de la Fundació .cat, van rebre als assistents i van aprofitar l’ocasió per destacar la importància de l’esdeveniment com una oportunitat única de visibilització, negociació política i acció.
La primera taula rodona de la conferència va ser a càrrec de Lorena Jaume-Palasí, que ens va parlar de com la nostra xarxa tecnològica està dissenyada per perpetuar l’status quo i i la nostra dependència cap aquesta, inhabilitant la construcció d’un futur digital més just i equitatiu. La sessió va ser conduïda per Carme Colomina, Investigadora sènior del CIDOB.
A continuació, Simona Levi va encetar un nou debat sobre Infraestructura pública i béns comuns digitals, en el qual s’hi van incorporar Sophie Bloemen, cofundadora i directora de Commons Network, Arnau Monterde, director dels Serveis d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona i Wouter Tebbens, president de Free Knowledge Institute. Tots ells van advocar per impulsar accions col·lectives a nivell local i europeu entre institucions i societat civil per la construcció d’infraestructures digitals públiques i d’abast comunitari conjuntament amb la societat civil organitzada.
El tercer panell de la Conferència 4D va anar a càrrec de l’advocada especialitzada en videojocs Micaela Mantegna, més coneguda com a “abogamer”, i Míriam Hatibi, consultora de comunicació i activista pels drets humans. Presentada per l’Alba Soler Turull de i2CAT, Mantegna ens va parlar sobre el marc ètic de la IA per a un futur digital, mentre que la Míriam Hatibi ens va parlar d’algorismes i de com, a través d’aquests, les grans plataformes monetitzen les nostres emocions, especialment l’odi.
El Mundo Today, The Juice Media Projecte i Minoria Absoluta van contribuir a donar un toc d’humor a la jornada amb la cessió dels seus “sketch” sobre notícies de tecnologies digitals i de com impacten en la nostra societat.
Gerard Vélez, director de projectes de la Fundació .cat, va convidar a pujar a l’escenari als nostres experts col·laboradors, els quals van presentar a l’audiència 3 projectes impulsats per la Fundació. Josep Mª Ganyet va presentar la Galàxia, una hemeroteca d’eines digitals en català, creada amb la col·laboració de Softcatalà, que ens permetrà filtrar, de manera intuïtiva, recursos per l’ús professional i personal dels usuaris de parla catalana. L’eina estarà disponible properament.
Albert Cuesta (Aliança per la presència digital del català), va presentar la Xarxa de Monitoratge del Català Digital, i va convidar als assistents a acollir un dels sensors. Si tu també ho vols fer, i compleixes els requisits, et pots inscriure en aquest formulari.
Albert Lloreta va presentar el projecte La Fera, la primera fàbrica de creació digital en català que impulsa projectes audiovisuals per enfortir-los i fer-los créixer.
En el darrer panell hi van participar Felix Mikolasch (NOYB), David Cabo (Civio), Núria Soto (Observatori TAS), Félix Treguer (La Quadrature du net), Salvatore Romano (AI Forensics), Anaïs Franquesa (Irídia), Adriana Ribas (Amnistia Internacional de Catalunya), Jelle Klaas (PiLP) i Jan Vobořil (Iuridicum Remedium).Totes les seves organitzacions són membres de la xarxa de Digital Freedom Fund. És per això que la ponència la va moderar César Manso, el seu responsable jurídic.
Tots ells ens van presentar els litigis que han impulsat per defensar els drets digitals davant d’abusos per part de governs i corporacions.
A continuació va tenir lloc l’entrega de premis de la Convocatòria 4D, Drets Digitals des del Disseny. El director de projectes de la Fundació .cat, Gerard Vélez i la gestora de projectes de la Fundació, Griselda Casadellà, van ser els encarregats de presentar els 18 projectes finalistes i juntament amb Roger Serra, director de la Fundació .cat, i de Simona Levi, van d’entregar a Domestic Data Streamers, Jaime Gómez-Obregón i Gabriel Rochet els 3 premis de la convocatòria europea de drets digitals des del disseny, d’aquesta primera edició de la convocatòria.
Finalment, Anna Pacheco i Andrea Gumes , presentadores del pòdcast Ciberlocutorio, de Primavera Sound, van ser les encarregades de conduir el pòdcast de la conferència, amb la Simona Levi, en Jaime Gómez-Obregón, César Manso-Sayao, Anaïs Franquesa, Núria Soto i Félix Mikolasch com a convidats.