Vinton Cerf, pare d’Internet, i la Fundació .cat es retroben 14 anys després de l’aprovació del .cat
En motiu del Premi Internacional Catalunya a Vinton Cerf, la Fundació .cat ha organitzat un dinar en reconeixement a la seva tasca. Aquesta trobada, informal i amistosa, té un valor molt especial. Servirà per intercanviar visions i repassar el transcurs de la història d’Internet.
El lliurament del Premi Internacional Catalunya a Vinton Cerf, que tindrà lloc avui a les 19h al Palau de la Generalitat, posa en valor la tasca desenvolupada per Vinton en el camp d’Internet i en la seva figura clau per a l’aprovació del .cat l’any 2005. El guardonat ha donat part de la dotació d’aquest Premi a la Fundació PuntCAT perquè potenciï la tasca de promoció del Català a Internet en els territoris de parla catalana feta fins ara i també perquè continuï essent un model d’èxit per a la resta de dominis culturals de primer nivell creats posteriorment al .cat. Aquesta donació reforçarà la dotació de la Convocatòria oberta de projectes i el seu impacte en l’ús d’Internet en català. El projecte de recerca o d’innovació digital que contribueixi millor a aquesta finalitat rebrà la Distinció Vinton Cerf. La Convocatòria Oberta de Projectes passa doncs a tenir un pressupost de 160.000€ a 180.000€.
En motiu del Premi Internacional Catalunya a Vinton Cerf, la Fundació .cat ha organitzat un dinar en reconeixement a la seva tasca. Aquesta trobada, informal i amistosa, té un valor molt especial. Servirà per intercanviar visions i repassar el transcurs de la història d’Internet vista des de quatre perspectives diferents: la del Govern, amb el conseller Puigneró; la del sector privat, amb Google; la del món acadèmic, amb Cerf i la de la Societat Civil, representada per la comunitat puntCAT. Aquesta quàdruple hèlix permetrà reflexionar sobre el paper que té Internet i els serveis digitals en la resolució dels reptes tecnològics i socials que afrontem localment i a nivell global.
L’any 2000 Vinton Cerf va ser escollit president d’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) i poc després, l’any 2003, l’organisme va obrir un procés de creació de nous dominis de primer nivell per a comunitats o sectors específics. La comunitat d’internautes catalanoparlants, amb més de 60.000 persones i 100 associacions, van presentar la candidatura per a la creació del domini .cat. El dia 16 de setembre de 2005, a la una de la matinada hora catalana, s’aprovà la sol·licitud sota el mandat de Vinton Cerf. Avui el .cat supera els 109.000 dominis i és el domini de referència per a la societat catalanoparlant.