Notícies > 28 de gener, Dia Mundial de la Protecció de Dades

28 de gener, Dia Mundial de la Protecció de Dades

28 gener 2021

Font: Pixabay

El 28 de gener de 1981 el Consell d’Europa signava la Convenció per a la Protecció d’Individus Respecte al Processament Automàtic d’Informació Personal. Rere aquest nom tan llarg trobem una de les primeres legislacions internacionals referides a la protecció de les dades personals recollides amb mitjans digitals. En commemoració d’aquella fita, avui se celebra el Dia Mundial de la Privacitat de Dades.

La importància i el valor econòmic de les dades que cada segon es processen al món ha crescut exponencialment des d’aquell llunyà 1981. Segons les dades de 2018 de la consultora Domo, que podeu consultar en aquestes infografies, cada minut es reprodueixen 4.333.560 vídeos de Youtube a tot el món. Cada seixanta segons, es pengen 49.380 fotografies a Instagram.

En general les persones usuàries d’Internet no estan familiaritzades amb els riscos relacionats amb la protecció de les seves dades personals i dels seus drets sobre aquest tema. Tampoc són del tot conscients del que poden fer si consideren que els seus drets han estat violats, o del paper de les agències nacionals de protecció de dades.

Amb el pas dels anys, però, la conscienciació ha augmentat i les diverses empreses i plataformes adopten mesures més eficaces per preservar les dades dels seus usuaris. Existeix programari obert i lliure que assegura la privacitat de l’usuari, com ara els que recomanàvem en aquest article.

En aquesta línia, i per assegurar la privadesa als seus usuaris, el domini. cat va adoptar mecanismes per oferir una protecció superior als seus usuaris l’any 2012, sent dels primers gTLDs (Domini de primer nivell genèric) en oferir opcions de privadesa.

El passat mes d’octubre, en aquest article sobre seguretat digital, ja explicàvem aquests avantatges del domini .cat. En Pep Masoliver treballa a l’equip informàtic de la Fundació .cat des del 2007 i explica els motius que fan del domini .cat un domini més segur i privat que la resta: “Si registres un .cat i n’ets el titular, no s’hi mostrarà cap dada personal. La traducció directa i pràctica per a l’usuari és que s’estalvia molt de correu brossa -explica Masoliver-; a banda, el sistema DNSSEC que fem servir afegeix una capa de seguretat addicional que preveu gran quantitat de possibles activitats malicioses”.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades