El ‘geek’ català
Us presentem part de l’oferta de cutura “geek” existent en llengua catalana.
La literatura catalana no és aliena als gèneres de la ciència ficció, la fantasia o el terror. Autors com Manuel de Pedrolo o Joan Perucho en són una bona mostra, però també traduccions com les de Madeleine Cases dels Llibres de Terramar d’Ursula K. Leguin a Edhasa o la de Carles Riba dels contes d’Edgar Allan Poe pels Quaders Crema. I hi ha molta més vida més enllà del canon, que com bé diuen Judit Terradellas i Sergio Pérez, fundadors de la recentment creada editorial Mai Més especialitzada en la publicació d’aquests gèneres en llengua catalana, ha donat l’esquena a l’esmentada triada considerant-la part indestriable de la literatura catalana, expressions literàries sense entitat pròpia.
Prova de com de viva és a dia d’avui l’afició pel “geek” als territoris de parla catalana són els salons del còmic de Barcelona i València i el clúster del còmic mallorquí, les tres edicions de la Convenció Catalana de Ciència Ficció i Fantasia CATCon o els Japan Weekend de València i Barcelona. Sense oblidar el triangle “freak” de l’Arc de Triomf barceloní i els seus homòlegs a la resta dels Països Catalans. El terme “geek” refereix una persona apassionada pels esmentats gèneres literaris, però també pels vídeojocs, el còmic o el col·leccionisme. Si bé és cert que a casa nostra una part prou significativa d’aquestes subcultures s’expressen en castellà, en aquest article us fem un recull d’algunes de les iniciatives més reeixides en la nostra llengua:
– Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia (SCCFF): una iniciativa que sorgí el 1997 per l’impuls de la secció de ciència-ficció de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana fins que el 2005 es consolida com a entitat independent. La SCCFF és l’impulsora de la ja esmentada CATCon, la revista Catarsi i els premis Ictineu, un guardó a obres dels dos gèneres en català.
– La Biblioteca del Kraken: web pionera d’aquests gèneres en llengua catalana creada per Eloi Puig, president de la SCCFF. En línia des del 2003.
– Maqui Edicions: editorial especialitzada en jocs de rol que inicià la seva activitat el 2008. Són pioners en la creació d’un corpus de jocs de rol en català.
– El Biblionauta: són un web creat a finals de 2012 que posa el focus en la literatura de ciència-ficció, fantasia i terror sobrenatural en català vinculat a l’Agrupació d’Amics de la Ciència-Ficció en Català (AACFC), un subrup de la SCCFF.
– Les Rades Grises: un blog impulsat a principis del 2012 pel periodista i gestor cultural vilanoví Raül Maigí centrat en la literatura fantàstica.
– Rucs Elèctrics: un altre blog dedicat a la ciència ficció que va començar a caminar el 2013 i que inclou un rànquing de les millors obres d’aquest gènere fetes per autors catalans i en català.
– Dreams of Elvex: un blog creat també el 2013 dedicat a la ciència ficció i fantasia on s’hi refereix també part de l’oferta en català existent en aquests gèneres.
– Edicions SECC: Scriptorium, Especulatiu, Creatiu i Contracorrent, això volen dir les sigles. Es defineixen com una editorial “deliciosament suïcida dedicada al gènere fantàstic en català”, creada el 2016.
– Extinció Edicions: una editorial fundada el 2018 i centrada en la traducció d’obres de ficció en català que compta amb alguns títols de l’àmbit dels gèneres fantàstics.
– Chronos: una petita editorial especialitzada en ciència ficció i fantasia fundada l’any 2019.
– Mai Més: si en voleu saber més, feu un cop d’ull a l’entrevista que els vam fer.
– Obscura Editorial: una aposta editorial creada el 2019 que compta amb alguns títols en català en el seu catàleg.
– Pagès Editors: una editorial creada el 1990 que compta amb tota una col·lecció de ciència-ficció dirigida per Daniel Genís, editor d’El Biblionauta.
– Voliana Edicions: aquesta editorial, creada el 2010, disposa de la subsecció Retorn al sol, centrada en la literatura especulativa i la ciència-ficció.
– Males Herbes i Raig Verd: tot i que les seves obres van molt més enllà dels gèneres, esmentats, aquestes dues editorials fundades el 2012 disposen de treballs que encaixen a la perfecció amb tot el que recull el terme “geek”.
– Ooso Comics: una editorial dedicada al còmic i creada el 2013 que ofereix alguns productes en català.
– Quimèric: un podcast dedicat als gèneres fantàstics i conduït per la periodista sabadellenca Karen Madrid Ribas.
Ens hem deixat alguna cosa? Com sempre, ens ho podeu fer saber al nostre usuari de Twitter @puntCAT.
I si vols coneixer millor la comunitat de seguidors de ciència ficció, fantasia i terror en català no et perdis el debat al nostre canal de Youtube amb l’Eloi Puig (SCCFF), en Daniel Genís i la Tatiana Dunyó d’El Biblionauta i la Judit Terradellas i en Sergio Pérez de l’editorial Mai Més.