Notícies > El ‘geek’ català

El ‘geek’ català

09 juny 2020

Us presentem part de l’oferta de cutura “geek” existent en llengua catalana.

La literatura catalana no és aliena als gèneres de la ciència ficció, la fantasia o el terror. Autors com Manuel de Pedrolo o Joan Perucho en són una bona mostra, però també traduccions com les de Madeleine Cases dels Llibres de Terramar d’Ursula K. Leguin a Edhasa o la de Carles Riba dels contes d’Edgar Allan Poe pels Quaders Crema. I hi ha molta més vida més enllà del canon, que com bé diuen Judit Terradellas i Sergio Pérez, fundadors de la recentment creada editorial Mai Més especialitzada en la publicació d’aquests gèneres en llengua catalana, ha donat l’esquena a l’esmentada triada considerant-la part indestriable de la literatura catalana, expressions literàries sense entitat pròpia.

Prova de com de viva és a dia d’avui l’afició pel “geek” als territoris de parla catalana són els salons del còmic de Barcelona i València i el clúster del còmic mallorquí, les tres edicions de la Convenció Catalana de Ciència Ficció i Fantasia CATCon o els Japan Weekend de València i Barcelona. Sense oblidar el triangle “freak” de l’Arc de Triomf barceloní i els seus homòlegs a la resta dels Països Catalans. El terme “geek” refereix una persona apassionada pels esmentats gèneres literaris, però també pels vídeojocs, el còmic o el col·leccionisme. Si bé és cert que a casa nostra una part prou significativa d’aquestes subcultures s’expressen en castellà, en aquest article us fem un recull d’algunes de les iniciatives més reeixides en la nostra llengua:

Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia (SCCFF): una iniciativa que sorgí el 1997 per l’impuls de la secció de ciència-ficció de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana fins que el 2005 es consolida com a entitat independent. La SCCFF és l’impulsora de la ja esmentada CATCon, la revista Catarsi i els premis Ictineu, un guardó a obres dels dos gèneres en català.

La Biblioteca del Kraken: web pionera d’aquests gèneres en llengua catalana creada per Eloi Puig, president de la SCCFF. En línia des del 2003.

Maqui Edicions: editorial especialitzada en jocs de rol que inicià la seva activitat el 2008. Són pioners en la creació d’un corpus de jocs de rol en català.

El Biblionauta:  són un web creat a finals de 2012 que posa el focus en la literatura de ciència-ficció, fantasia i terror sobrenatural en català vinculat a l’Agrupació d’Amics de la Ciència-Ficció en Català (AACFC), un subrup de la SCCFF.

Les Rades Grises: un blog impulsat a principis del 2012 pel periodista i gestor cultural vilanoví Raül Maigí centrat en la literatura fantàstica.

Rucs Elèctrics: un altre blog dedicat a la ciència ficció que va començar a caminar el 2013 i que inclou un rànquing de les millors obres d’aquest gènere fetes per autors catalans i en català.

Dreams of Elvex: un blog creat també el 2013 dedicat a la ciència ficció i fantasia on s’hi refereix també part de l’oferta en català existent en aquests gèneres.

Edicions SECC: Scriptorium, Especulatiu, Creatiu i Contracorrent, això volen dir les sigles. Es defineixen com una editorial “deliciosament suïcida dedicada al gènere fantàstic en català”, creada el 2016.

Extinció Edicions: una editorial fundada el 2018 i centrada en la traducció d’obres de ficció en català que compta amb alguns títols de l’àmbit dels gèneres fantàstics.

Chronos: una petita editorial especialitzada en ciència ficció i fantasia fundada l’any 2019.

– Mai Més: si en voleu saber més, feu un cop d’ull a l’entrevista que els vam fer.

Obscura Editorial: una aposta editorial creada el 2019 que compta amb alguns títols en català en el seu catàleg.

Pagès Editors: una editorial creada el 1990 que compta amb tota una col·lecció de ciència-ficció dirigida per Daniel Genís, editor d’El Biblionauta.

Voliana Edicions: aquesta editorial, creada el 2010, disposa de la subsecció Retorn al sol, centrada en la literatura especulativa i la ciència-ficció.

Males Herbes i Raig Verd: tot i que les seves obres van molt més enllà dels gèneres, esmentats, aquestes dues editorials fundades el 2012 disposen de treballs que encaixen a la perfecció amb tot el que recull el terme “geek”.

Ooso Comics: una editorial dedicada al còmic i creada el 2013 que ofereix alguns productes en català.

Quimèric: un podcast dedicat als gèneres fantàstics i conduït per la periodista sabadellenca Karen Madrid Ribas.

Ens hem deixat alguna cosa? Com sempre, ens ho podeu fer saber al nostre usuari de Twitter @puntCAT.

I si vols coneixer millor la comunitat de seguidors de ciència ficció, fantasia i terror en català no et perdis el debat al nostre canal de Youtube amb l’Eloi Puig (SCCFF), en Daniel Genís i la Tatiana Dunyó d’El Biblionauta i la Judit Terradellas i en Sergio Pérez de l’editorial Mai Més.

 

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades