Notícies > La veu dels guanyadors del certamen wapps .cat 2020

La veu dels guanyadors del certamen wapps .cat 2020

04 juny 2020

Així han viscut els guanyadors de wapps .cat l’experiència de participar del concurs de creació de llocs web de la Fundació .cat.

Un any més, i ja en van deu, vam celebrar la gala wapps.cat, un concurs de creació de llocs web i aplicacions en català en el qual hi participen alumnes de 5è i 6è de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà o Superior. Ni la pandèmia ho ha aturat! Ja van deu edicions, i el número de participants no ha parat de créixer. Dels 127 alumnes i 13 centres de l’edició de 2011 als 2.869 i 105 centres de l’edició de 2019. El passat 28 de maig, el programa Popap de Catalunya Ràdio va acollir, en directe, l’entrega de premis. Parlem amb professors i alumnes per preguntar-los com han viscut l’experiència de participar d’aquest repte.

Grup guanyador a primària, EixTic, pel web eiximenisostenible.cat, de l’Escola Eixmenis de Girona. Ens ho explica la professora Maria Codina:

L’Abril, l’Alba, la Bet i la Guisla, integrants de l’equip EixTic, han viscut aquesta experiència com a única! Des del dia que van prendre la iniciativa i van decidir formar part d’aquesta comissió Tic que havia d’impulsar i donar a conèixer el projecte de ciències naturals que treballem a l’escola, que no han parat de pensar i de fer. Se’ls ha desvetllat el món de les pàgines web, que fins aleshores els era llunyà i desconegut, i els ha seduït el fet que, d’una manera immediata, poden fer visibles els continguts que produeixen i arribar així a tots els companys de l’escola. Amb un simple: “consulteu la pàgina web” en fan prou. I com diu l’Alba quan se li pregunta què n’ha après de tot això:

Fer pàgines web no és tan difícil. Aquest primer premi és un reconeixement a la feina feta, que ens motiva i ens ensenya que, amb esforç i el treball en equip, podem aconseguir el que ens proposem.

Participar en aquest concurs ha estat el millor del curs, com diuen elles.

Grup guanyador a secundària, els Catedràtics, pel web catedratics.cat, de l’Institut de Gurb sota la tutela de Sandra Lacruz. Ens ho explica en Martí, part del grup premiat:

La veritat és que el procés de creació del web va ser més divertit del que ens esperàvem. Aquest va constar de diferents tasques, com ara les xerrades amb els experts, la recerca d’informació, la creació de mapes, l’elaboració de l’enquesta, la redacció de la informació i, finalment, digitalitzar-ho tot.

Poder ser finalistes ha estat molt emocionant. En realitat en cap moment el nostre objectiu va ser arribar a la final del concurs, per això quan ens ho van comunicar ens va sorprendre molt. El fet de ser finalistes ja va ser una gran victòria per a nosaltres i guanyar va fer que la nostra satisfacció per la feina feta i per arribar on hem arribat augmentés encara més. Finalment, afegir que a la final tots quatre vam passar molts nervis.

Guanyadora a batxillerat, Giselle Bautista, de l’Institut Sivera Font de Canals, sota la tutela de Noemí Reig:

Em dic Giselle Bautista i aquest any estic cursant segon de batxillerat a l’IES Sivera Font de Canals. Com podreu imaginar, aquest any és un poc estressant per qualsevol estudiant, així que quan la nostra professora d’informàtica ens va proposar fer una pàgina web i participar en el concurs wapps .cat, ens angoixarem un poc pensant la dificultat que podia tenir aquest projecte, ja que caldria fer un bon treball d’investigació a més de conèixer una eina totalment nova per a nosaltres, anomenada WordPress.

Tot i això, passats els primers dies he de reconèixer que canviàrem totalment d’opinió i a més que ens agradà molt l’experiència, personalment pense que m’ha aportat moltes coses positives. En primer lloc he après a crear i gestionar un lloc web, la qual cosa em pot resultar molt útil de cara al meu futur professional. A més, he pogut investigar sobre un tema que m’agrada i he pogut donar visibilitat a alguns dels problemes socials als quals ens enfrontem hui en dia, ficant l’accent en la necessitat de treballar per una societat més integradora i justa. Per últim he de dir que guanyar aquest concurs ha estat tota una sorpresa per a mi i m’ha fet moltíssima il·lusió.

Grup guanyador de cicles, Els cinc de l’Empordà, pel web salutsegura.cat, de l’Institut Cendrassos de Figueres, sota la tutela de Joaquim Rubio. Per Èric Moreno, un dels integrants del grup:

Tot i que no ho hem pogut viure ni celebrar-ho, perdoneu l’expressió, com Déu mana, tot resulta una mica estrany. Tot i això,  l’experiència ha estat única i molt beneficiosa pel meu desenvolupament en referència al tema de la maquetació de pàgines web i també amb el treball en equip. No hi ha hagut gala presencial, però donar els premis per Catalunya Ràdio ha estat especial; en el meu cas m’ha produït una barreja d’adrenalina, nerviosisme i alegria. Avui, anant en bici pels boscos de l’Empordà, el trajecte diari se m’ha fet curt i diferent, doncs ha estat únic.

Grup guanyador en la categoria app, CineAppsta, per l’aplicació cineappsta.cat, de l’Institut Nicolau Copèrnic de Terrassa, sota la tutela d’Esther Sánchez, qui ens fa partícips de la seva valoració i de la dels guanyadors del primer i segon premi, els dos del mateix centre:

Tot el departament d’Informàtica de l’institut Nicolau Copèrnic de Terrassa estem molt contents que els nostres alumnes hagin participat en el concurs i que el nostre treball per projectes hagi estat premiat amb els tres primers premis en la modalitat App.

L’alumne David Villalba, del grup CineAppsta, ha expressat:

Ha estat una experiència enriquidora. A nivell d’aprenentatge, hem hagut d’aprendre moltes coses noves, de vegades en poc temps, per tal d’arribar als mínims que ens vàrem exigir a  nosaltres mateixos. A nivell d’experiència personal, ha estat, sobretot, emocionant ja que ens va sobtar bastant arribar a la final i, més encara, acabar guanyant el concurs.

L’alumne Marcos García, del grup CaloriesPointer, caloriespointer.cat, ha expressat:

Ha estat molt guai i interessant poder crear una aplicació, més enllà de programar, també per pensar en com ajudar a les persones, disenyar una estètica per la web i l’aplicació, i poder compartir-la a través de Google Play i els servidors de Dinahosting.

Grup guanyador en la categoria millora web del teu centre, de l’Escola el Bosc de Rubí, pel web elbosc.cat, que a més han estat guanyadors per votació popular. Ho explica la professora Núria Torné:

Des de l’Escola del Bosc hem viscut aquest concurs d’una manera molt positiva i amb el recolzament de tota la comunitat educativa, sobretot en la categoria de “votació popular”. Per presentar-nos a la categoria de “millora el web del teu centre” vam crear un càrrec d’aula al qual vam anomenar “Community Manager” i que setmanalment canviava d’encarregat. Per altra banda, gràcies al Coordinador TAC de l’escola, en Nacho Llosa, vam poder dur a terme aquest encàrrec amb facilitat. Per tal de fer aquesta tasca autònomament, l’alumnat tenia una base d’orinetació pedagògica que els hi donava seguretat en el procediment d’entrades al web.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades