Identitat catalana digital
Internet representa el món obert, sense portes ni fronteres. Allà on les distàncies no existeixen i la territorialitat resulta secundària. El català és viu a Internet des dels seus principis, ja que els catalans no hem estat menys i des que allà per 1995 arribessin les primeres connexions domèstiques, hi som.
Ara bé, encara no estaven aixecats els ponts per conformar una comunitat catalana a Internet que construís una identitat catalana digital.
És a dir, hi havia catalans a Internet, però Internet no estava en català. “La globalització és un gran error de l’espècie”, deia l’antropòleg Eudald Carbonell al primer Pod .cat, però també assegurava que “cal trencar la uniformitat i el pensament únic i assegurar la diversitat biològica i cultural”.
Pel que fa a les estadístiques del català a la xarxa, cal recuperar les dades publicades en aquest article: de les 10 pàgines web més visitades, cinc estan en català. Això és el present, arribar fins aquí no ha estat fàcil.
La identitat de la comunitat catalana a Internet s’ha anat construint a mesura que els mateixos usuaris i creadors anaven introduint l’ús del català a la xarxa. Sense un Softcatalà que aposta per la traducció del programari necessari per a la vida moderna, hagués estat més difícil aconseguir la normalitat. Sense una Viquipèdia que normalitza l’accés al coneixement lliure i en català, tampoc.
Si no es pogués escriure un text en un programa en català, si no fos possible navegar per la xarxa fent servir un navegador en català, el català no hauria assolit l’estatus d’idioma d’ús corrent a Internet.
L’eix vertebrador de la identitat catalana digital és la llengua
És amb el programari lliure on millor es nota la consolidació d’una identitat catalana digital. Tal com llegim a l’article La identitat catalana en el món digital. El cas de la comunitat d’Ubuntu en català, de Katia Gorriz Oria, “el programari lliure contribueix a la creació d’espais en català a la xarxa, aspecte que incideix positivament en la salut i vitalitat de la llengua en el món digital. L’ampliació del ventall lingüístic que fomenta el programari lliure actua com un instrument d’inclusió i, fins a cert punt, de sensibilització envers les minories (…). El català uneix, doncs, els participants de la comunitat perquè esdevé sinònim de llibertat i obertura, principis que, alhora, caracteritzen el programari lliure”.
L’eix vertebrador de la identitat catalana digital és la llengua, el seu ús normalitzat i la seva defensa cultural. És per això que la tasca de la Fundació .cat, la casa dels catalanoparlants a Internet, amb més de 110.000 dominis .cat, resulta decisiva.