La Fundació. cat i els Mossos d’Esquadra imparteixen una activitat per evitar el ciberassetjament
La situació actual ens obliga a mantenir la distància de seguretat, restringeix els nostres moviments i rebaixa la nostra vida social. D’aquesta manera, quan el contacte físic disminueix, les relacions virtuals augmenten. Les comunicacions que els joves mantenen es fan cada cop més a través de les xarxes socials i augmenta el temps que passen a Internet. En aquest panorama, l’acció delictiva dels ciberassetjadors és encara més perillosa.
Per oferir eines a joves i adolescents per evitar aquestes pràctiques, la Fundació .cat, en col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra, ha creat una activitat sobre ciberassetjament per a alumnes de 3r i 4t d’ESO dels instituts Montilivi i Ermessenda, de Girona. Amb el nom ‘El Ciberassetjament, en saps prou? Preguntes i respostes’, les sessions s’han desenvolupat de forma virtual, en format concurs a l’aula, i a gràcies a la plataforma digital Quizizz!
El ciberassetjament es presenta com la manera de perseguir i coaccionar alguna persona mitjançant eines tecnològiques, però hi ha altres maneres d’assetjar per la xarxa, que sovint atempten contra les llibertats sexuals. Parlem, per exemple, de sexpreading, o la pràctica de difondre imatges de caràcter sexual sense el consentiment de la persona; o el grooming, la conducta en què un adult es fa passar per una altra persona a Internet per establir relacions afectives amb un menor, amb la finalitat d’aconseguir imatges seves de caràcter sexual o abusar-ne.
Si mai us trobeu ciberassetjades, cal fer el següent: Primer, no sentir-te culpable. Caldria no esborrar les proves del delicte i demanar ajuda a una persona adulta. Aquestes conductes són delictives i cal denunciar-les perquè el cos de Mossos d’Esquadra se n’ocupi.
L’activitat ‘Ciberassetjament, en saps prou? Preguntes i respostes’ s’ha dut a terme aquesta setmana, dins el programa general d’actes de celebració del quinzè aniversari de la Fundació. cat i l’exposició que ho commemora, ‘Ànima.cat’, que es pot visitar des del 15 d’octubre i fins al 30 de novembre a l’Espai Santa Caterina de Girona.