Notícies > La Viquipèdia supera les 30.000 biografies de dones

La Viquipèdia supera les 30.000 biografies de dones

21 octubre 2020

Integrants del grup Viquidones. FONT: VIquipèdia

La Viquipèdia és un dels millors projectes col·laboratius dels darrers deu anys. En els seus inicis, ningú imaginava que el coneixement col·lectiu desbancaria les antigues enciclopèdies.

No obstant això, darrerament es va detectar que el seu contingut tenia biaixos de gènere. Especialment respecte a les biografies de dones que formen part de la història. Actualment, només un 18,14% de les biografies de la Viqupèdia corresponen a dones. 30.066, concretament; vers les 165.000 d’homes.

Per acabar amb aquest biaix de gènere va néixer el projecte Viquidones, que treballa per corregir la subrepresentació femenina pel que fa a continguts, participació i perspectiva. Amb el suport d’Amical Wikimedia, es va convocar un Viquiconcurs on s’animava a la comunitat editora de l’enciclopèdia a aportar noves biografies de dones. Volien assolir les 30.000 biografies, i gràcies a la col·laboració d’una quarantena d’autors i autores, van aconseguir arribar a la xifra proposada un mes abans del previst. La convocatòria es va llançar el passat 15 de setembre i va arribar a l’objectiu el 14 d’octubre.

El biaix de gènere explica la descompensació entre la presència masculina i femenina, però porta de la mà més desigualtats. Sovint, els textos referits a dones fan més èmfasi en la seva vida privada, deixant de banda la seva carrera professional, tal com denunciava recentment l’Ester Bonet, una de les impulsores del projecte. La biografia número 30.000 ha estat la de la il·lustradora botànica neozelandesa Audrey Eagle.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades