Notícies > L’accessibilitat web, un dret digital

L’accessibilitat web, un dret digital

10 juny 2021

Un dels drets digitals menys reconegut i que sovint no s’acompleix és el de l’accessibilitat web per a col·lectius amb dificultats cognitives o de mobilitat. Les persones grans i les persones amb discapacitat fan servir Internet habitualment, com la resta, però s’hi troben amb problemes que la resta no.

Lletres massa petites que resulten impossibles d’ampliar, colors amb poc contrast que dificulten la visió; tots dos resulten problemes greus de navegació per a les persones grans i les que tenen algun problema amb la visió. Quelcom tan simple com fer anar el ratolí pot resultar un impediment per a les persones amb problemes motrius a les mans, i un vídeo sense subtitular impedeix a les persones sordes saber de què s’hi parla.

La Txell Aymerich és consultora d’accessibilitat a TOTHOMweb, una plataforma que treballa per cobrir el buit en continguts web accessibles i de qualitat. Per una banda es dediquen a la creació de webs accessibles, i també es dediquen a realitzar auditories de planes web ja existents, per adaptar-les i fer-les accessibles: “Als Estats Units són molt més estrictes amb aquests temes, posen moltes sancions; en canvi aquí hi ha molta condescendència i fins que Europa no s’hi ha ficat en això i no ha demanat dades, no s’ha actuat”, es lamenta.

El 22 de desembre de 2016 va entrar en vigor la Directiva de la Unió Europea 2016/2102 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic. Aquesta directiva obliga que tots els webs públics siguin accessibles a partir del 23 de setembre de 2020. “Això, tanmateix, no s’ha acomplert -assegura Txell Aymerich-, encara queda molta feina a fer tot i que darrerament algunes administracions s’estan posant les piles”.

La pandèmia ha resultat, en aquest sentit, una prova per a les persones que precisen una web accessible. Molts tràmits amb l’administració s’havien de fer de manera telemàtica, amb el corresponent perjudici que això significa per a les persones amb algun tipus de discapacitat. Les pautes tècniques que marquen les funcionalitats necessàries d’un web accessible es poden trobar al següent enllaç.

 

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades