Notícies > Mixa: ‘Com més booktubers en català siguem més diversitat tindrem’

Mixa: ‘Com més booktubers en català siguem més diversitat tindrem’

Parlem amb l’Anna, àlies Mixa, bloguera i booktuber dedicada a la prescripció de llibres.

Qui és la Mixa! Parla’ns de tu.

Jo sempre he sigut molt lectora, sempre explico que ja ho era abans de néixer des que quan era a la panxa de la meva mare ja em llegien contes. He estat en alguns fòrums de lectura com el Què Llegeixes, que sostenia la Institució de les Lletres Catalanes, i sempre m’ha agradat molt compartir les meves lectures o recomanar llibres. Em vaig obrir un blog, que es diu Paraula de Mixa, i aleshores vaig decidir obrir un canal de Youtube on transmetria les coses de les quals parlava al blog. I això és el que intento. Em considero una periodista cultural freelance, malgrat no tenir estudis en aquest sentit, però m’agrada fer entrevistes, reportatges, participar de tots els esdeveniments que puc: presentacions, fires… Intento ser prescriptora, dinamitzadora cultural, també m’agrada molt organitzar esdeveniments. L’any passat, per exemple, vam organitzar la Primera Jornada de Joves Lectors que es va fer a la biblioteca de Can Fabra de Sant Andreu, Barcelona. Una jornada que va ser un èxit: van venir uns cinquanta joves amb taules rodones, escriptors, traductors… M’apassiona la música i els idiomes: sóc professora d’anglès i a banda del blog i el canal m’encanta fer difusió per tots els mitjans audiovisuals. Fa poc que he començat a col·laborar en el programa Tot es Mou de TV3 amb una secció de literatura. En definitiva: m’agrada tot el que estigui relacionat amb la lectura, i si és en català encara millor.

I com fas el salt a fer de booktuber? Quins són els teus referents?

Hi ha poquets booktubers catalanoparlants, però quan vaig a instituts, sempre que em pregunten “per què vas decidir fer-ho en català” els contesto que no es preocupin pels seguidors que tindran. Que facin els vídeos en la llengua en què se sentin més còmodes. Quan parlava de llibres sempre ho feia en català i el blog l’escrivia en català pel que fer recomanacions en vídeo en català va sorgir de forma espontània. Seguia el canal de la Marta Botet, Recomanacions de Llibres, o el del Bernat, Perduts entre Llibres, que eren els únics booktubers en català que hi havia. I al veure’n tan pocs encara em vaig reafimar més en la tasca de promoure canals de Youtube per recomanar llibres en català. Cada cop en som més, ara ja som una petita colla: la Marta de La Prestatgeria, en Jan d’Entre Lletres, en Lluc de Lluctuber el Booktuber, l’Àfrica de Cuinant Literatura, la Marta de La Mar de Llibres o l’Ignasi de Books & Foxes. I me’n deixo alguns més. A nivell internacional segueixo a Jesse the Reader, perquè m’agraden els booktubers que també tenen sentit de l’humor. Això és una cosa que jo reivindico. En aquesta comunitat que hem construit hi ha molt bon rotllo.

Tractes un tipus de literatura en concret?

Em considero una lectora molt eclètica i intento fer vídeos de tota mena de llibres i per totes les edats. Sobretot pels joves. Llegeixo de tot.

I quina relació teniu amb el món editorial català?

Cada booktuber decideix si hi vol col·laborar, però en general a les editorials els interessa molt arribar als joves, i ho fan a través de nosaltres els booktubers. Hi ha editorials que organitzen trobades amb prescriptors literaris online, com són bookstagramers, bloggers, booktubers… Incloent-nos a nosaltres. Per mi és un plaer intentar fer arribar el màxim de llibres possibles al gran públic, que es vegi que hi ha una gran oferta en català.

Em parlaves de la comunitat booktuber. Esteu organitzats d’alguna manera? Em deies que tu vas a instituts, és una aposta col·lectiva?

Això últim jo ho faig de forma individual. Em contacten a mi directament i vaig a fer xerrades. Tenim un grup que es diu “Els lectors catalans family”, que el va fundar una bloguera que es diu Etna Miró perquè volíem fer comunitat de tota aquella gent que creava contingut sobre llibres. En aquest grup hi ha bookstagramers, bloguers, booktubers… Alguns dels seus canals són en castellà, però tots els que t’he dit en som part. Ens recomanem llibres i vídeos, quedem per anar a presentacions, organitzem esdeveniments… 

Què trobes a faltar en l’àmbit de la creació de contingut relacionat amb llibres en català?

Ara mateix hi ha bastant de tot, però el que falta és més gent que s’animi a apostar i fer ressenyes en català. Com més gent s’animi més varietat hi haurà. Fa un parell d’anys només hi érem la Marta, en Bernat i jo, i ells dos ja estaven menys actius. I ara cada vegada hi ha més booktubers i vas veient diferents personalitats, com cadascú s’expressa i ressenya els llibres a la seva manera. Com més siguem més diversitat tindrem.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades