Notícies > “No ser a Internet és com no existir”

“No ser a Internet és com no existir”

11 febrer 2022

El programa Elteunegoci. cat ha ajudat petits negocis i comerços a crear més de 350 pàgines web amb domini. cat. Per saber més sobre el projecte entrevistem les seves responsables, la Marta Paredes i la Beatriz Guzmán.

Què és Elteunegoci. cat?
És un programa adreçat a tots els petits negocis d’arreu del territori que no tenen presència digital i en català. Oferim la possibilitat de crear un lloc web de presentació del negoci de manera molt intuïtiva, amb un domini .cat, un compte de correu professional i un constructor propi.

Quina importància té per als petits negocis disposar d’una pàgina web?
Avui en dia, la presencia a Internet és clau. Tant si ets un petit negoci, com si no, tenir la informació del teu negoci a la xarxa és obrir-te el món i connectar amb el teu públic objectiu. Els consumidors volen estar informats i abans de fer qualsevol compra és normal consultar informació sobre el producte o el venedor a Internet. No ser-hi és com no existir, inclòs si ets un petit negoci.

Com ha evolucionat la proposta d’Elteunegoci. cat els darrers anys? Com ha influït la Covid19?
Inicialment el suport en la creació i edició del web es feia a través de formacions presencials arreu del territori, que sorgien de l’acord entre la Fundació i els ajuntaments i associacions de comerços dels municipis. Arran de la Covid19 vam passar a les formacions en línia, cosa que facilitava l’accés a més negocis i ajudava a continuar essent presents a la xarxa als petits negocis tot i la situació de pandèmia. Igualment, durant tot el 2020, la Fundació .cat va oferir el paquet digital d’Elteunegoci. cat de manera gratuïta, amb l’objectiu de contribuir al petit comerç, tan afectat per les restriccions durant la pandèmia.

Quantes pàgines web ha ajudat a crear Elteunegoci. cat fins ara?
Hem arribat a més de 350 petits negocis que al llarg de tot aquest programa s’han atrevit a crear la seva primera presència a Internet amb un web propi.

Quin tipus de pàgina web són les que es creen gràcies a Elteunegoci. cat?
Són pàgines web de presentació, accessibles des de qualsevol dispositiu, on el petit comerç pot expressar els seus valors, mostrar els seus productes, connectar amb els seus perfils a les xarxes socials i indicar la seva ubicació via Google Maps. A més, són totalment autogestionables, de manera que es poden modificar i mantenir actualitzats. Un altre punt a favor és que el comerç podrà consultar les estadístiques de visites al seu web i tenir un correu electrònic amb el seu domini, cosa que atorga més professionalitat a la seva gestió.

Quina importància té la identificació d’un negoci a través del .cat?
El .cat és el domini per als continguts en català. Això indica proximitat i també identitat, ja que permet als comerços connectar amb els valors dels seus clients i del seu origen. En l’àmbit pràctic, també ajuda pel que fa a la segmentació i posicionament, perq uè amb el .cat és més fàcil que et trobin a les cerques fetes en català.

La creació de la pàgina web ve associada amb la creació d’un correu electrònic personalitzat. En què millora això la comunicació dels negocis?
El correu electrònic, a més de ser una eina de comunicació, també diu molt d’un negoci. Tot i que hi ha moltes opcions gratuïtes, tenir una adreça de correu electrònic pròpia demostra la professionalitat i serietat d’un negoci i indica que fa una aposta ferma per la seva imatge i continuïtat. En definitiva, inspira confiança i atorga credibilitat al negoci.

Quines eines o tutorials hi ha a disposició dels interessats en editar la seva pàgina web?
Actualment, hi ha disponible un manual d’edició en PDF que inclou totes les opcions d’edició del constructor web. A més, en el manual s’explica tot el procés, des del moment de l’alta del paquet digital fins a la publicació del web amb tot el contingut.

També existeixen una sèrie de vídeos tutorials pas a pas, per tal de poder anar editant el contingut del web a mesura que es va aprenent com fer-ho.

Quines novetats s’han introduït a l’oferta actual d’Elteunegoci. cat?
Aquest any 2022, hem canviat el format de creació i edició de webs. Hi ha dues maneres de fer-ho: de forma autònoma a través dels vídeos tutorials i comptant amb el suport de la Fundació .cat o sol·licitant un primer esbós del web a l’equip d’Elteuneogci .cat a través d’un formulari on s’inclou tota la documentació del negoci. Una vegada enviat el formulari, l’equip crearà el primer esbós del web i el publicarà a la xarxa, a partir d’aquí serà el negoci el que haurà de fer les edicions a través dels tutorials i amb el suport de la Fundació .cat sempre que ho necessiti.

Un cop comença la creació de la pàgina web, què passa si hi ha dubtes?
Tant si es fa el web de forma autònoma com si es fa a través del formulari de petició del primer esbós, l’equip d’Elteunegoci .cat sempre està disponible per a dubtes o necessitats dels negocis que formen part del programa. Acompanyem el petit comerç durant tot el procés de creació del web i també en el moment de fer de modificacions.

Un cop finalitzada l’edició de la pàgina web, què passa si hi ha algun dubte o problema posterior?
Els programes de la Fundació .cat tenen suport a l’usuari sempre que sigui necessari, en el cas d’Elteunegoci .cat les dades de contacte són el correu suport@elteunetoci.cat i el telèfon 900 866 192.

Quines eines estan disponibles per mesurar les visites a la nova web un cop ja estigui en funcionament?
El nombre de visites a la pàgina web es mesura a través de l’eina Google Analytics. S’ha de donar d’alta un compte de Google Analytics i després enllaçar aquest compte amb el web. L’explicació d’aquest procés es troba en un vídeotutorial que hi ha penjat a l’apartat de tutorials del web del projecte.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades