Notes de premsa

Descarrega’t les últimes notes de premsa publicades

27 setembre, 2023

La Fundació .cat i el FC Barcelona signen un conveni per promoure i defensar la llengua catalana a l’entorn digital

• La signatura s’ha portat a terme pel president de la Fundació .cat, Genís Roca, el president Joan Laporta i la vicepresidenta Elena Fort del FC Barcelona; amb la presència de Roger Serra, director de la Fundació .cat, i Albert Cuesta, coordinador de l’Aliança per la presència digital del català.

Barcelona, 10 de juny de 2023.- Avui el president de la Fundació .cat, Genís Roca, ha signat amb el president del FC Barcelona, Joan Laporta, i la vicepresidenta institucional, Elena Fort, un conveni de col·laboració que uneix les dues entitats en el proper any per treballar conjuntament amb l’objectiu de desenvolupar aquells projectes que permetin una aliança estratègica entre les dues parts, en la promoció i la defensa del català a Internet. A l’acte també hi han assistit Roger Serra, director de la Fundació .cat, i Albert Cuesta, coordinador de l’Aliança per la presència digital del català.

Aquest acord s’inicia amb la col·laboració entorn l’Aliança per la presència digital del català, un pacte entre entitats per la promoció i defensa del català a Internet. Concretament, es treballarà en diversos àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial. Ara, però, les entitats se centraran amb els continguts web, on s’ha demostrat una pèrdua de visibilitat del català en les cerques web durant els últims mesos.

Per a més informació descarrega la nota de premsa.

27 setembre, 2023

Màrqueting online i la gestió de projectes, la tasca pendent en la digitalització de PIMES i autònoms

Un cop transcorreguts més de 6 mesos des de la publicació de elKIT.CAT, la Fundació .cat ha analitzat el comportament dels usuaris que han visitat el web i han interactuat amb el cercador obtenint així les tendències d’interès de les PIMES i autònoms en quan a la contractació de serveis per beneficiar-se de el Kit Digital.

La tendència del sector és molt clara, les 3 categories amb més consultes estan directament relacionades amb la generació de negoci i el màrqueting online mitjançant el desenvolupament de comerç electrònic, presència a Internet i dinamització de les xarxes socials

D’altra banda, les solucions digitals més cercades apunten a una millora de l’eficiència en la gestió del treball, ja que Slack, Notion i Trello destaquen com algunes de les eines més buscades.

Sobre elKIT.CAT

Des de la seva publicació, el dia 7 de juny de 2022, ja formen part del web elKIT.CAT més de 3500 agents digitalitzadors.

ELKIT.CAT és el portal de referència per a trobar els agents digitalitzadors en català. Una iniciativa de la Fundació .cat i el Consell General de Cambres de Catalunya per impulsar el català a les empreses i en el món digital.

ELKIT.CAT permet cercar els agents digitalitzadors acreditats que ofereixen els seus serveis en català, siguin dins dels territoris de parla catalana o de qualsevol altre punt de l’Estat.

Cerques dels usuaris de elKIT.CAT

27 setembre, 2023

El domini .cat assoleix màxims històrics al País Valencià i la Franja de Ponent

La Fundació .cat, entitat gestora i titular del domini .cat, ha publicat aquest matí l’Observatori .cat 2022, que recopila l’anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any i que permet comparar l’evolució del .cat des del 2005, any de la seva creació.

Nombre de dominis .cat i taxa de renovació

Després de 16 anys, el .cat és un domini ja consolidat als territoris de parla catalana. Aquesta maduresa queda reflectida en l’estabilitat del nombre de dominis dels darrers anys, malgrat una petita davallada aquest 2022, passant de 113.686 a 112.068 dominis, un 1.29% menys que l’any passat. Aquesta és una dada que no desencaixa amb la tendència actual del mercat global de dominis.

Tot i només representar el 0,03% dels gairebé 400 milions de dominis registrats a nivell mundial, el domini .cat segueix essent un dels principals dominis que representa una comunitat cultural, per davant d’altres com .eus, .quebec, .alsace, o com .nyc o el .london, que representen una ciutat.

Distribució del domini .cat als territoris de parla catalana

 La Franja de Ponent i el País Valencià han assolit els seus màxims històrics. En concret, a la Franja s’han registrat un 24% més de dominis respecte l’any anterior i al País Valencià gairebé un 3%.

Més informació a la nota de premsa.

27 setembre, 2023

El .cat, amfitrió de la 50a trobada de dominis europeus estatals

Els dies 6 i 7 d’octubre més de 30 dominis estatals europeus es reuniran a Barcelona convocats per la Fundació .cat per celebrar la 50a trobada de l’Administrative workshop de CENTR i treballar diferents aspectes que afecten a la indústria d’Internet.

CENTR és l’associació europea que aplega principalment dominis territorials europeus (per exemple .de, d’Alemanya o el .pt, de Portugal) però també d’altres continents i organismes com a observadors, com ara el .org.  Tots ells es reuneixen per debatre i cooperar en qüestions de procediment, màrqueting, aspectes tècnics, recerca i desenvolupament i polítiques i entorn legal, que afecten a registres europeus.

Aquesta és la tercera vegada que CENTR tria el domini .cat per organitzar un dels seus esdeveniments. Aquest cop, però, és especialment important ja que es tracta de la 50a trobada d’aquest grup de treball, la primera que es fa presencialment des de l’inici de la pandèmia.

La Fundació .cat, l’entitat que gestiona el domini .cat des de la seva creació el 2005, va entrar a formar part de CENTR com a membre associat l’any 2007. Aquesta associació ha permès que .cat, domini que representa a la comunitat catalanoparlant a Internet, pugui establir relacions bilaterals amb més de 50 dominis d’estat de tot el món.

27 setembre, 2023

La Fundació .cat llança una dotació tecnològica perquè docents i alumnes puguin realitzar projectes web

La Fundació .cat, amb l’ànim de col·laborar amb el món educatiu i impulsar la presència del català a internet, llança la Dotació .cat, dirigida a tots els docents dels territoris de parla catalana que necessitin crear projectes web en el marc del seu programa educatiu.

Durant els 4 primers dies de la presentació del projecte al professorat, ja hi ha més de 120 docents inscrits i més de 360 dotacions sol·licitades.
Aprendre a desenvolupar projectes web és una competència important pels alumnes d’avui en dia, obre portes pel seu futur laboral i és una bona primera aproximació al món de la programació.

El propòsit de la Dotació .cat és garantir que els docents dels territoris de parla catalana que necessitin un domini i un allotjament per desenvolupar projectes web amb els seus alumnes puguin gaudir d’un aprenentatge integral d’un projecte web. La Fundació .cat, gràcies al suport dels partners tecnològics i registradors DonDominio, Dinahosting i Nominalia, que ofereixen la seva infraestructura, cedeix gratuïtament un domini .cat i un allotjament web durant un any per tal que els docents i alumnes que ho desitgin puguin fer realitat els seus projectes web.

En total la Fundació .cat ofereix 3.000 dotacions que pot demanar tot el personal docent dels territoris de parla catalana pels seus alumnes.

En aquest sentit la dotació no només ve a solucionar una dificultat econòmica sinó també afavorir el procés per als educadors i educadores.

Dotació .cat

27 setembre, 2023

Nacho Amadoz, responsable de legal i economia a la Fundació .cat, designat conseller del GNSO

Quan parlem de dominis i de la seva governança hem de conèixer l’entitat clau que gestiona i regula Internet: ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Aquesta organització sense ànim de lucre rep el suport d’altres entitats, una de les quals és el GNSO (Generic Names Supporting Organization), l’entitat clau en la regulació dels dominis d’Internet (.com, .cat, entre d’altres).

ICANN acaba de fer públic el nomenament de Nacho Amadoz, responsable de legal i economia a la Fundació .cat, com a nou conseller de l’entitat. Aquest és un paper molt rellevant pel que fa a la gestió i regulació dels dominis genèrics d’Internet.

Des del llançament de .cat l’any 2006, la Fundació ha estat implicada directament en les activitats d’ICANN defensant els dominis culturals i lingüístics. Ara, la Fundació .cat fa un pas més amb la implicació directe en la governança d’ICANN en un moment on es preveuen reptes interessants per a la organització.

L’ICANN es troba en un moment crític de la seva consolidació com a organisme rector de l’autogovern d’Internet, en el qual afronta reptes importants, tant a niell
intern com extern. Per una banda, ha de ser capaç d’adaptar la seva estructura i funcionament per a permetre una major innovació en el món dels dominis, per tal que aquests puguin mantenir el paper clau que han tingut en el funcionament d’Internet. Per una altra, un conjunt de països que reclamen una major capacitat de supervisió de les activitats dels seus ciutadans a Internet estan promovent la integració de les funcions que desenvolupa ICANN en organismes internacionals clàssics, sota control dels governs. ICANN és una entitat sense ànim de lucre independent que adopta les seves polítiques a partir de les contribucions de la pròpia comunitat d’Internet.

Nacho Amadoz

27 setembre, 2023

La Fundació .cat i la Federació d’Ateneus de Catalunya treballaran conjuntament per ajudar a les entitats de la societat civil a digitalitzar-se i millorar la seva presència en català a Internet

La Fundació .cat, entitat privada titular del domini .cat, i la Federació d’Ateneus de Catalunya, que compta amb 182 associacions socioculturals federades, han signat avui un conveni de col·laboració que els compromet a endegar accions conjuntes per promoure l’ús del català a Internet entre les entitats adscrites a la Federació.

La signatura, que s’ha portat a terme a la seu de la Fundació .cat, ha aplegat els dos presidents de les entitats, en Genís Roca, de la Fundació .cat, i en Pep Morella, de la Federació d’Ateneus de Catalunya. Ambdues parts han considerat la tasca del .cat com a imprescindible pel desenvolupament i capacitació digital de la internet catalanoparlant i un actiu valuós per les entitats del territori.

Amb aquest conveni, la Fundació .cat vol continuar aprofundint en la seva missió de promocionar el català a Internet, vinculant-se a través del teixit associatiu i ajudant a les entitats de la societat civil catalana a digitalitzar-se.

08 juny, 2023

Neix elKIT.CAT per fomentar la digitalització en català del teixit empresarial

Les Cambres de Catalunya i la Fundació .cat han donat a conèixer la iniciativa elKIT.CAT, un programa que té com a objectiu contribuir a fomentar la digitalització de les empreses tot impulsant l’ús de la llengua catalana en el món empresarial. L’aposta sorgeix fruit de la posada en marxa del Kit Digital, un programa europeu a nivell estatal que ofereix subvencions directes, s’estima que Catalunya rebrà al voltant de 540M d’euros, per impulsar programes de transformació digital a les empreses. Així doncs, elKIT.CAT pretén ser una eina útil per les empreses que es poden beneficiar del Kit Digital en català.

Actualment tots els proveïdors acreditats per oferir els serveis digitals a les empreses es troben a una gran base de dades de Red.es que no permet fer cerques per proximitat, servei ofert ni idioma. En canvi, elKIT.CAT sí que ho permet. El portal web connecta empreses amb els agents digitalitzadors que ofereixen els seus serveis digitals en català, siguin dins dels territoris de parla catalana o de qualsevol altre punt de l’Estat.

27 setembre, 2023

Roger Serra, nou Director General de la Fundació .cat

Roger Serra ha estat nomenat nou Director General de la Fundació .cat, prenent el relleu del Dr. Francesc Giralt que ha ocupat el càrrec des de febrer de 2018.

Roger Serra, de 43 anys, ha desenvolupat la seva activitat professional entre Europa i Àsia, primer treballant com a professor associat de Relacions Institucionals a la UAB, després amb tasques de recerca i investigació a la Xina i altres països asiàtics. Els darrers anys ha centrat la seva activitat en la direcció general d’una empresa de desenvolupament d’aplicacions i pàgines web de la que també n’és co-fundador.

L’elecció d’en Roger Serra vol donar continuïtat al mandat del Dr. Francesc Giralt en què l’organització ha fet un salt endavant, tant qualitatiu com quantitatiu, deixant-la en les millors condicions possibles. Els objectius d’aquesta nova etapa són continuar mantenint el .cat com el domini cultural més important del món, alhora que iniciar noves aliances, línies d’activitat i  projectes fundacionals que permetin a la Fundació .cat continuar donant suport a la transició digital dels territoris de parla catalana i el seu posicionament com una comunitat cultural digital activa i pionera al món.

La Fundació .cat agraeix el compromís i la dedicació que el Dr. Francesc Giralt ha prestat a l’entitat des de la seva incorporació i li desitja molta sort en aquesta nova etapa.

27 setembre, 2023

La Fundació .cat renova la seva Junta i en Genís Roca pren el relleu com a president de l’entitat

Genís Roca, representant la Federació Llull al Patronat de la Fundació .cat, ha estat nomenat com a nou president de la institució en la primera reunió del Patronat d’aquest any 2021. El principal punt de l’ordre del dia fou la renovació de la Comissió Delegada del Patronat després de 3 anys de mandat.

Genís Roca, arqueòleg de formació, i especialista en processos de transformació empresarial i cultura digital, liderarà el repte que té per endavant la llengua i cultura catalanes en el món digital. La Fundació .cat ha decidit donar continuïtat a la tasca fundacional de l’entitat que l’han convertit en el pal de paller de la cultura catalana a Internet. La incorporació d’en Genís Roca a la presidència de l’entitat genera una ambiciosa perspectiva per a consolidar el domini .cat a tots els territoris de parla catalana.

Genís Roca, president de la Fundació .cat

27 setembre, 2023

El domini .cat resisteix l’embat de la covid i segueix creixent

La Fundació .cat presenta l’Observatori anual del domini .cat, una anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any que permet comparar l’evolució del .cat des del 2005, any de la seva creació. Enguany, el quinzè aniversari del domini .cat ha coincidit amb un any de pandèmia, però malgrat això, el .cat ha demostrat la seva fortalesa i ha seguit creixent.

Actualment, el domini .cat supera la barrera dels 110.000, aconseguint la xifra de 110.802 dominis. Això suposa un creixement de l’1.55 % respecte l’any anterior. “Estem molt contents de presentar aquests resultats justament aquest any que el domini .cat celebra el seu 15è aniversari. Aquestes dades fan palès el treball i l’esforç del Patronat i de l’equip de .cat per arribar a tots els racons del territori de parla catalana, ja sigui a través dels nostres projectes fundacionals com a través de les aliances i partenariats que hem engegat aquest 2020”, comenta el president de la Fundació.cat, en Carles Salvadó.

Evolució del domini .cat

27 setembre, 2023

La Fundació .cat, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili, engega el projecte formatiu de capacitació en identitat digital “jo .cat” per enfortir les competències digitals de persones treballadores desocupades

La Fundació .cat presenta el projecte jo .cat, un programa formatiu de capacitació en identitat digital. En col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i amb el suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, jo .cat neix amb l’objectiu d’enfortir les competències digitals de les persones en situació d’atur i que hagin assolit un certificat ACTIC (Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació) de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta formació, de 40 hores de durada i 100% online, pretén facilitar eines i competències perquè els participants puguin crear-se la seva pròpia identitat digital.

Programa jo .cat