Notícies > Podcasts: La veu del català a Internet

Podcasts: La veu del català a Internet

19 febrer 2020
podcasts en català

Un recull dels podcasts autoproduïts en llengua catalana en constant actualització que no et pots perdre.

En ple 2020, la profecia de Bruce Woolley i The Buggles es troba molt lluny de complir-se: el vídeo no ha matat l’estrella radiofònica. La ràdio en català viu des de fa poc més d’una dècada una revifalla d’esperit punk, do it yourself (fes-t’ho tu mateix), que recorda a l’eclosió els anys 80 de les ràdios lliures i comunitàries, com la barcelonina Ràdio Bronka o la valenciana Ràdio Klara. Els mitjans tècnics actuals fan les coses més fàcils que fa quaranta anys, quan l’autopista era limitada i l’emissió havia de ser necessàriament pirata, ocupant altres freqüències, amb tot el que això comportava. Ara, qualsevol amb una connexió a Internet decent pot emetre el seu propi programa a l’estil fes-t’ho tu mateix, amb connexió via Skype si cal, com saben bé al podcast de Realpolitik, ara aturat. Però ben bé, què és això dels podcasts?

Ràdio a Internet

El terme en qüestió refereix un sistema de distribució d’àudio (però també de vídeo) mitjançant subscripció. El nom és el resultat de combinar les sigles “pod”, de play on demand (reproducció sota demanda) amb broadcast, o emissió en anglès. Els precursors d’aquest sistema els trobem en l’audioblogging dels 80, però no és fins el desenvolupament de la distribució a través de la sindicació RSS que s’assenten les bases per la primera emissió podcast de la mà d’Adam Curry i Dave Winner el 2004. El novembre d’aquell mateix any, Pau Oliva, que compta entre els seus mèrits haver hackejat el mòbil a Quim Masferrer, emetria el primer podcast en català del qual es té coneixement. El seguirien altres programes com Reservoir Jocs, dedicat als jocs de taula i que encara dura, l’ara desaparegut JoxPod, pioners en el camp del comentari de vídeojocs en català, o la comunitat Podcatalà, també desapareguda. El programa L’Internauta, iniciat per Jordi Vendrell el 1995 a Catalunya Ràdio i continuat pel director de Vilaweb, Vicent Partal, fou pioner en passar de les ones de ràdio a la distribució online. Els últims anys el format ha esclatat amb molta força i amb tota una nova fornada de podcasters. Aquest article és un recull que s’actualitzarà periòdicament dels podcasts autoproduïts en català del moment.

Llista podcasts (en construcció)

Actualitat Amanida, el podcast quinzenal d’Olidoliva amb les novetats dels mitjans de comunicació i la cultura.

Els Antisocràtics, podcast d’humor.

L’Avió a Lisboa, el podcast de política global en català.

El bar del Rick, el podcast de l’escriptor i periodista Enric Vila.

Casella d’Eixida, podcast per els que volen introduir-se als jocs de taula.

CATCOM-News, on jugadors destacats de la comunitat catalana a Star Citizen analitzen l’actual versió 3.8 i preveuen com serà les posteriors versions.

Cinc Minuts Més, podcast mensual en català sobre videojocs realitzat per membres de les comunitats Gaming.cat, Nintenhype.cat, Xboxers catalans, Catalunya Playstation i CATCOM, entre d’altres.

Els Censurats, podcast d’actualitat i política en to d’humor.

Esmaixada, podcast sobre la NBA en català.

Freaks and Bits, programa que t’acosta la cultura audiovisual al sofà de casa! Pau Aguilar, Pau Sabés, Magí Barneda i Nestor Sard analitzem i disseccionem videojocs, pel·lícules i sèries que han passat per les nostres mans o que encara no s’han estrenat.

La culpa és dels vídeojocs, dos xavals parlant de coses sobre el món dels videojocs, molt casolà, no us ho prengueu en serio.

La Universitat Invisible, també coneguda com l’acadèmia de la informació inútil. El lloc on hi tenen moltes coses: Cinema, televisió, literatura, còmics, jocs de taula, jocs de rol, videjocs. Tot allò que quan anàveu a l’institut us ajudava a guanyar-vos una bona òstia amb la mà oberta però ara li agrada a tothom.

Les coses Fonamentals, el programa de llibres de Casablanca.

Gent de Merda, el podcast millenial de Catalunya.

Katal Game Podcast, un podcast en català sobre videojocs fet per un grup d’amics.

Montcada Bifurcació, podcast de seriositat distreta. Agafem l’actualitat, ens la mengem i la vomitem sense miraments.

Mossega la Poma, podcast de tecnologia i ciència.

El Nou Prisma, el podcast de Dèries, el blog de Miquel Rosselló Xamena.

La Penúltima, si no ets una de les nostres mares, no t’interessa.

Radio Hadouken, podcast de música i vídeojocs.

Reservoir Jocs, podcast de jocs de taula en català.

Retroscroll Channel, podcast de retroscroll.cat, blog de videojocs de qualsevol època. Tots els bits que puguis imaginar!

La Sotana, podcast sobre Barça i el futbol 100% autoproduïda. 0% censurable.

Targeta de Memòria, podcast de vídeojocs de TVC.

Tres fan mal, programa de divulgació cultural on el Zamo, el Xerra i Pikonenko abordaran cada setmana un tema d’actualitat o no.

Xe Quin Pasme, podcast del primer blog valencià sobre videojocs de terror, survival horror, i altres temes relacionats.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades