Competències digitals

Competències digitals

Les competències digitals són la capacitat d’utilitzar les tecnologies de la informació i de la comunicació en el nostre dia a dia, a l’escola, a la feina o al lleure.

Amb la col·laboració del Grup de recerca ARGET i de l’àrea URV Divulga de la Universitat Rovira i Virgili.

Què són les competències digitals?

Et proposem un recull d’articles, documents i enllaços que et facilitaran informació al voltant de les competències digitals, així com saber quines són les propostes de formació del professorat de la Fundació .cat conjuntament amb URV-Divulga, les activitats que poden fer els alumnes o conéixer l’ACTIC.

Micro-píndoles de les competències digitals docents amb la col·laboració del grup ARGET de la URV

Presentació de la col·laboració entre ARGET i la Fundació .cat

En Jaume Medina de l'equip de projectes de la Fundació .cat i la Mercè Gisbert investigadora principal del grup de recerca ARGET de la URV us prsenten el projecte COMDID, un observatori per al desenvolupament professional i la pràctica en competència digital docent.

Un docent per a l'era digital

Jordi Adell i Segura és un professor i pedagog valencià reflexiona sobre com s'està adaptant l'equip docent a l'hora de traslladar la formació al treball en línia.

Què és la competència digital docent?

En José Luis Lázaro del Departament de Pedagogia de la URV, al grup de recerca ARGET explica quines són les 4 dimensions que constitueixen la competència digital docent.

Com seleccionar la millor eina?

En Josep Holgado, del grup de recerca ARGET de la URV, reflexiona sobre els criteris fonamentals que s’han de tenir en compte a l’hora de fer una correcta selecció d’ eines vinculades a la tecnologia de l’aprenentatge i del coneixement.

Virtualitzant la docència

En Ramon Palau, del grup Arget de la URV, ens aproxima a la digitalització i virtualització de la docència. Ens parla de 3 punts clau: Enregistrar-nos, fer videoconferències en temps real i compartir recursos amb els estudiants.

Ètica digital i competència digital docent

En Xavier Carrera, professor de tecnologia educativa a la Universitat de Lleida, comparteix algunes idees i reflexions sobre la connexió entre la competència digital docent i l'ètica digital.

Gestió de la formació en entorns digitals

En Lluís Marquès, del grup Arget de la URV, ens parla de l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) com a eina per atendre les necessitats formatives de les persones al llarg de tota la seva vida.

Identitat Digital i Presència Social

La Vanessa Esteve ens explica que els entorns d’ensenyament-aprenentatge tenen un potencial educatiu que permeten desenvolupar conceptes com la presència, la presència social i la identitat digital.

Treball cooperatiu amb eines digitals

Jordi Mogas, doctorand en Tecnologia Educativa al grup de recerca ARGET, ens parla del treball cooperatiu ajudants d'eines digitals.

Les tecnologies digitals per a la inclusió educativa

La Mònica Sanromà, professora del Dept. de Pedagogia de la URV i membre del grup de recerca ARGET, destacar el paper de les TD com una eina efectiva per assegurar oportunitats d’aprenentatge i de participació social a tots els aprenents.

Orientacions per l'avaluació i selecció d’aplicacions mòbils pel treball a l’aula

La Tania Molero, professora del Departament de pedagogia de la URV i membre del grup de recerca ARGET, explica què cal tenir en compte a l'hora de triar les aplicacions mòbils per treballar amb l'alumnat.

La competència digital dels estudiants

La Virginia Larraz, professora de la Universitat d’Andorra reflexiona sobre la competència digital dels estudiants.

Per què els estudiants han de ser competents digitals?

L'Anna Sánchez, del grup de recerca ARGET, reflexiona sobre els motius pels quals els estudiants han de ser competents digitals per tal de poder fer front a les necessitats de la seva vida diària i futur laboral.

Competències científiques i eines digitals

L’Anna Borrull de la Universitat Rovira i Virgili ens parla avui sobre les competències científiques i com aplicar eines digitals.

Com podem promoure la pràctica d’enginyeria a l’aula amb la tecnologia digital?

La Carme Grimalt, del grup de recerca ARGET, reflexiona sobre com podem promoure la pràctica d’enginyeria a l’aula amb la tecnologia digital .

Escletxa digital i gènere

La Mireia Usart de la Universitat Rovira i Virgili parla de l'escletxa digital de gènere pel que fa als docents.

Evidències per avançar en el desenvolupament de la CDD

En Juanfra Álvarez de la Universitat d'Alacant fa una reflexió sobre el nivell d' alfabetització informacional dels docents.

Un Observatori per passar de la intuïció a l’evidència

La Mercè Gisbert, investigadora principal del grup de recerca ARGET ens parla de l'Observatori COMDID i els seus objectius.

Qüestionari per al professorat

Anima’t a conèixer el nivell d’assoliment de les teves competències digitals participant a l’estudi de l’Observatori COMDID impulsat per la URV, la Univeristat de Lleida i la Universitat d’Andorra.

Comença el test de competència digital

Qüestionari per a l'alumnat d'ESO i Batxillerat

Participa al projecte MindDGAP i descobreix la teva pròpia competència digital en només 15 minuts. Un projecte liderat pel grup ARGET de la URV  i finançat per la Fundació Bancaria la Caixa.

Comença el test de competència digital
wapps .cat