Notícies > Inventari d’eines en temps de teletreball

Inventari d’eines en temps de teletreball

16 març 2020
Teletreball

Si heu de treballar des de casa, com a mínim feu-ho d’una manera en què no es faci un mal ús de les vostres dades i les de l’empresa. Heus aquí un recull d’aplicacions amb les qual fer-ho.

L’emergència sanitària derivada del brot del COVID19 arreu de la Unió Europea ha obligat moltes empreses a enviar els seus treballadors a casa. Fora de l’àmbit de les companyies tecnològiques, els empleats de les quals estan més acostumats a treballar en línia, això pot provocar alguns desajustos en els processos de producció d’aquelles que es poden permetre enviar la plantilla a casa. Existeix un bon reguitzell d’eines amb què fer front a aquesta contingència, però si ets dels que desconfies (i fas bé) de l’ús que tercers poden fer de les dades que genereu com empresa o vols explorar alternatives lliures i en codi obert, us deixem aquesta caixa d’eines amb les quals fer teletreball de manera segura:

Planificació i execució de projectes

Si heu d’editar documents en línia com ho faríeu amb Google Docs, per exemple, teniu la versió en línia del paquet ofimàtic LibreOffice, la versió en català del qual ha estat traduïda per Softcatalà. Aquest paquet, equivalent lliure al d’Office del sistema operatiu Windows, ofereix un processador de text amb una mecànica gairebé idèntica a la de Word, l’homòleg de l’Excel, un editor de fulls de càlcul; el Power Point de codi obert i fins i tot un editor de fórmules matemàtiques.

Comunicació via xat, vídeotrucades i intercanvi d’arxius

Si necessiteu una aplicació tipus xat, compartició d’arxius o amb què fer vídeotrucades equivalent a l’Slack proveu Riot. Aquest aplicatiu ofereix un sistema de comunicació xifrat d’extrem a extrem: ni els propietaris dels servidors on s’allotja el software poden saber què es diuen els seus usuaris. Així, no és possible per ningú fer cap tipus d’ús de les dades compartides a través d’aquest canal. Fins i tot et dona la possibilitat d’allotjar les dades que vulguis al teu ordinador, de manera que només comparteixes el que creus adient. Per garantir als usuaris més avançats totes aquestes funcionalitats, els desenvolupadors de Riot han penjat el seu codi en obert de manera que qualsevol pot millorar-lo i comprovar que funciona com diuen. I per si tot això fos poc, és compatible amb altres serveis com el ja esmentat Slack o IRC.

Per veure’ns les cares en una reunió en línia

Tot sovint es diu que bona part de les llarguíssimes reunions de feina que fem es podrien haver resolt amb un correu. Cal dir però, que hi ha moments en què és inevitable parlar veient-nos les cares, i més ara que el volum d’informació que hem de transmetre creixerà exponencialment pels canals que us hem mostrat. A aquest efecte hi ha Jitsi, un programa molt semblant a Skype i que a part de ser de codi obert té l’avantatge que no cal fer-s’hi un usuari per utilitzar-lo: compartint l’enllaç de la conversa n’hi ha prou. És una aplicació molt popular, també, pel fet que té versió mòbil.

Compartició d’arxius pesats

Si pel que sigui heu de compartir un arxiu pesat, com un vídeo o un arxiu d’audio amb molta resolució, podeu provar VA.cat, l’eina desenvolupada per la Fundació .cat i l’empresa Dinahosting, una alternativa a l’aplicació WeTransfer. VA.cat permet compartir entre un i quatre arxius a diversos correus amb una limitació de 2GB en total. A més, et permet xifrar el contingut i protegir-lo amb una contrasenya, si necessites un plus de seguretat.

Coneixeu més eines de codi obert o en català amb què treballar des de casa de forma segura i sense que es faci un mal ús de les nostres dades? Compartiu-les amb nosaltres a l’usuari de Twitter @puntCAT. Gràcies!

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades