Notícies > Connexions segures en temps de confinament

Connexions segures en temps de confinament

05 maig 2020
connexió segura

En aquest article us oferim tot un reguitzell de trucs amb què assegurar les vostres connexions.

Aquests gairebé dos mesos que fa que estem tancats a casa ha estat tot un vector de transformació digital en les nostres vides. Molts de nosaltres hem hagut de fer cursos accelerats en telecomunicacions per poder garantir uns mínims de contacte humà via eines com Zoom amb les quals fer videoconferències, per posar només un exemple. I en moltes empreses el teletreball ha esdevingut l’única manera de garantir la continuïtat dels processos productius. Però també ara més que mai, en paral·lel al creixement de les relacions humanes mediatitzades per allò digital, és quan més exposem les nostres dades de caràcter privat. I, malgrat les lleis favorables, sovint han de ser els propis usuaris els que s’assegurin que no hi haurà tercers que faran mal ús de les seves dades, delictes telemàtics a part.

Un exemple d’això és el fet que Zoom permet a l’amfitrió copsar el grau d’atenció dels participants i que els administradors poden tenir accés al contingut de les trucades, inclòs el sistema operatiu dels participants, la seva adreça IP, la seva localització o informació sobre els seus dispositius. A més, aquesta aplicació envia dades a Facebook. I el fet que alguns cossos policials difonguin informacions imprecises sobre alternatives a aquesta eina no ajuda. El col·lectiu Xnet ha publicat algunes recomanacions a l’hora d’utilitzar aplicacions de vídeotrucada. A banda, iniciatives com el gestor de correu segur Protonmail o el navegador anonimitzat TOR han publicat informacions sobre la millora dels seus serveis, eines que ofereixen gratuïtament i les aplicacions que utilitzen per treballar de manera segura. Aquí les teniu:

Bloc de notes Riseup: l’equip que fa possible TOR utilitza aquesta eina per agendar reunions, prendre notes i coordinar esborranys. Riseup és un col·lectiu sostingut per aportacions voluntàries nascut a la ciutat estatunidenca de Seattle a finals dels 90 i focalitzat en qüestions de vigilància a Internet. Els documents del bloc de notes no sempre es guarden, de manera que no romanen en cap servidor i no cal obrir-s’hi un compte, només disposar d’un navegador web. Aquest mateix col·lectiu ofereix share.riseup.net, un instrument de compartició d’arxius no més grans de 50MB.

Signal: l’aplicació de missatgeria més segura. Xifrat d’extrem a extrem (ni els propietaris dels servidors poden conèixer el contingut del missatge) amb l’opció que els missatges desapareguin passada una estona.

Protonmail: en aquest context de pandèmia, els impulsors d’aquest gestor de correu ofereixen VPN (xarxa privada virtual) a les organitzacions que consideren que han de treballar amb un plus de privacitat així com emmagatzematge extra (entre 5GB i 10GB suplementaris). Es pot fer la sol·licitud a enterprise+covid@protonmail.com. Aquesta oferta va lligada a una expansió del número de servidors ProtonVPN per fer front a l’increment de demanda.

Coneixeu més eines i més segures? Com sempre, escriviu-nos al nostre usuari de Twitter: @puntCAT.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades