Notícies > L’AINA com a eina per a tots els territoris de parla catalana

L’AINA com a eina per a tots els territoris de parla catalana

Presentació de l'AINA

Dimecres passat es va fer la presentació del projecte AINA, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya amb l’activa participació del Barcelona Supercomputing Center amb el seu Marenostrum.

Aquest projecte neix a partir de propostes sorgides al sí del “Consell de Direcció per a la promoció de l’ús del domini .cat i de la presència del català a Internet” de la Generalitat de Catalunya, amb representants dels departaments competents en matèria de polítiques digitals, de llengua, de mitjans de comunicació i d’atenció ciutadana, a més de dos representants de la Fundació .cat.

Les bondats i oportunitat del projecte es poden simplificar en missatges estil Twitter: “AINA ha nascut no només per ser amiga de l’Alexa i la Siri. El seu futur, i el de la nostra llengua, passa perquè sigui la mestra d’ambdues”.

Al final de la presentació del projecte AINA, el Dr. Joandomènec Ros, President de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va fer una pregunta a l’Honorable Conseller Puigneró en relació a quines accions polítiques es farien per tal que aquest projecte tingués impacte més enllà del Principat.

La resposta a la pregunta, com no podia ser d’altra manera, va ser política i políticament correcta.

Certament, la resposta a la necessitat que l’AINA arribi arreu dels territoris de parla catalana passa, primer de tot, per una predisposició positiva per part de la Generalitat de Catalunya, que no hi ha dubte que la té. Ara bé, en aquestes dinàmiques polítiques dins de l’Estat, que fins i tot impedeixen la comunicació en català entre Comunitats Autònomes on el català és llur idioma oficial, no podem esperar ni confiar en la via política. La societat civil i associativa, com ha fet durant molts anys, haurà de suplir amb el seu esforç, inventiva i inversió el que no farà l’Estat (tot i estar-hi obligat per l’article 3 de la vigent Constitució Espanyola “que ens hem donat entre tots”).

La Fundació .cat, privada i independent, sense condicionats territorials, amb els seus fins fundacionals relatius a Llengua, Cultura i Internet, pot ser una eina a disposició de l’AINA. Ens auto-proclamem padrins de l’AINA, i farem el que calgui pel seu creixement i pel seu ús i gaudi arreu dels territoris de parla catalana. Ens hi va el futur.

Carles Salvadó
President Fundació .cat

Paraules clau: .

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades