Notícies > Teatre des del sofà

Teatre des del sofà

30 març 2020
L'Editto Bulgaro

Un recull d’obres de teatre en català que trobaràs online per passar el confinament.

El passat divendres 27 de març va ser el dia mundial del teatre, una efemèride que no vam poder celebrar com cal per les mesures de confinament i distanciament social imposades pel brot global del COVID19. Amb les sales tancades, algunes companyies han decidit difondre les seves representacions en vídeo. En aquest article us fem un breu recull de les obres en català que podreu gaudir des del sofà de casa.

Alexandria

Probablement una de les obres que millor retraten aquests moments de confinament i relacions mediades per allò digital. Un treball de Mertxe Aguilar i Guadalupe Sáez dirigit per Juan Pablo Mendiola que s’estrenà l’any 2018 al Rialto de València. Alexandria és la metàfora amb què referir cercadors com Google o xarxes socials com Facebook o Twitter. Una comparació d’arrels històriques que situa el paradigma digital al mateix nivell que la mítica biblioteca.

https://vimeo.com/347267735

L’Editto Bulgaro

Aquesta obra dirigida per Israel Solà i interpretada per Xavi Francés, Aitor Galisteo Rocher, Arnau Puig i Marc Rius està basada en la història real de l’escàndol amb el mateix nom que va protagonitzar l’ex primer ministre italià, Silvio Berlusconi, l’any 2002. En una compareixença de premsa a Bulgària, Berlusconi va titllar de “inadmisible” la línia editorial dels programes de la televisió pública dirigits per l’humorista italià Daniele Luttazzi i dos periodistes més. Tots tres serien acomidats després que el polèmic mandatari instés a l’ens públic a “prendre mesures”. Una dècada després, Luttazi continua vetat a la televisió pública. La companyia La Calorica retrata aquest episodi. Al seu canal de Vimeo també hi podeu veure “Fairfly”, “El profeta” o “Sobre el fenòmen de les Feines de Merda”.

https://vimeo.com/53838552

L’oferta de La Ruta 40

La companyia de teatre d’Alberto Díaz, Albert Prat, Sergi Torrecilla, Maria G. Rovelló i Xesca Salvà també se suma a la iniciativa de difondre algunes de les seves obres en obert. En un fil de Twitter hom hi pot trobar “Una lluita constant”, una producció duta a terme amb Carlota Subirós sobre el compromís polític en temps convulsos, “Cúbit”, un treball basat en un text de Josep Maria Miró sobre la construcció de la memòria i els relats oficials i “El llarg dinar de nadal” de l’escriptor estatunidenc Thornton Wilder, un carrusel generacional que desfila en clau d’humor en una trobada nadalenca; entre d’altres que trobareu en aquest fil:

#TheShowMustGoOn

Sota aquest hashtag, el barceloní Teatre Lliure va anunciar fa dues setmanes que difondria a través de les seves xarxes socials continguts teatrals amb què alleujar l’angoixa del confinament. Amb l’etiqueta de Twitter #TeatreAlFil, el Lliure va difondre el text de diverses peces breus de “Clàssics desgenerats”, un espectacle de la temporada passada i part del cicle “Dones Lliures”. Del 19 al 21 març a les vuit del vespre i el diumenge 22 de març a les sis de la tarda, seguint els horaris habituals d’exhibició d’espectacles del teatre, els usuaris del seu canal de Youtube van poder gaudir de l’adaptació del clàssic de William Shakespeare de Pau Carrió, Hamlet. Properament posaran més obres a la vostra disposició, asseguren.

Els clàssics de La Cubana

La veterana companyia La Cubana fa anys que difon a Youtube algunes de les seves obres més aclamades. Una d’elles és “Cegada d’amor”, la història de l’Estrellita, una adolescent que durant un viatge d’estudis s’enamora d’un jove estudiant de medicina francès, en Jean-François, que la convida a ella i a la seva tieta a París. Durant la seva estada, l’Estrellita perd la vista després d’un terrible accident, el que no serà impediment perquè Jean-François bregui pel seu amor.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=IchfrR8zIBI&feature=emb_title

L’altra és “Una nit d’òpera”, una original obra de teatre que parteix de l’artifici de dur els espectadors a la sala d’assajos d’una òpera per la qual no poden pagar una entrada. D’aquesta manera, poden veure què es cou entre bambolines.

https://www.youtube.com/watch?v=B8DVA8mxe7c&feature=youtu.be

I si sou fans del musical en català, no deixeu de fer un cop d’ull al canal de Youtube “Clavell d’Ivori”, amb més d’una dotzena de vídeos d’aquest gènere, entre els quals hi ha una bona pila d’obres de la coneguda companyia:

https://www.youtube.com/channel/UCqQBYbVjNbz_skEhmcMh-Ng/videos

Més a prop

I si el que voleu és gaudir d’un bon espectacle de dansa, no us podeu perdre “Més a prop”, un treball sota la direcció i coreografies de Noelia Liñana que retrata les nostres emocions, que segurament es troben a flor de pell aquests dies:

https://vimeo.com/347272139

Coneixeu més companyies o teatres que estiguin difonent les seves obres arreu dels Països Catalans? Feu-nos ho saber a l’usuari de Twitter @puntCAT!

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades