Notícies > Valentubers: el valencià com a llengua de creació a YouTube

Valentubers: el valencià com a llengua de creació a YouTube

Parlem amb en Sergi Pau, part de la revista digital Valentubers, una iniciativa clau per promoure i cohesionar la comunitat valencionaparlant a YouTube.

Com neix Valentubers?

Naix fa dos anys com a treball final de l’assignatura de quart curs de la Universitat de València, “revistes i magazines”, de l’estudiant de periodisme Rosella Espinós. El projecte final d’aquesta matèria era crear una revista. Aleshores Rosella, que tenia un canal a YouTube de nom “No hi havia a València”, va veure que hi havia molta gent creant contingut però no hi havia una comunitat com a tal on es pogués difondre el que produeixen els valentubers. D’aquesta manera es crea aquesta revista digital com un projecte universitari i el professor, el periodista Salvador Enguix de La Vanguardia, li va suggerir que explotés un poc més la proposta. I d’ahí va sorgir tot.

Després us vau incorporar Sergi Moyano i tu mateix… 

Nosaltres vam començar a parlar amb Rosella a partir del març de 2018. Ella volia que ens incorporéssim. Havia d’acabar la carrera i el Treball de Final de Grau i no arribava a tot. Cada cop sorgien més canals, el que implicava que s’havia d’escriure més a la publicació, dur les xarxes socials i fer d’intermediaris amb els valentubers. Quan ens vam incorporar amb més força ja era setembre-octubre de 2018.

Quin tipus de contingut feu?

Vam nàixer com una revista dedicada a fer resums a la nostra manera de vídeos de youtubers valencians per promoure els canals de YouTube que fan contingut en valencià. Sí que és cert que de farà mig any hem redissenyat els continguts del web. Abans teníem les seccions de “Al dia”, dedicades a aquests resums, i la dels reportatges, en la qual aprofundim més. Ara fa uns mesos que hem afegit dues seccions més que portem jo i en Sergi Moyano respectivament. Una es diu “A la punta de la llengua”, on fem reportatges més en clau sociolingüística un cop al mes, i la de “#XarremenPau”, que és una secció audiovisual al canal “No hi havia a València”. En aquesta secció triem una efemèride al mes que creiem que no rep la visibilitat que hauria de tenir i entrevistem a persones per parlar d’aquest dia.

Però també jugueu un paper en mantenir cohesionada la comunitat de youtubers valencianoparlants.

Tenim un canal de Telegram on hi ha tots els valentubers. I quan algú ens diu que vol entrar a formar part de la comunitat els remetem a les nostres bases: que el canal tingui una antiguitat mínima de tres mesos, un compromís amb la producció periòdica de contingut i que la majoria dels vídeos siguin en valencià, ja que ens hem trobat algunes persones que s’han passat al castellà i ara no els podem dir que ja no formen part de la comunitat. En el canal de Telegram som 55 o 56 persones i funciona com un grup familiar: es presenten propostes, s’anuncia que s’han pujat coses i així ho tenim en compte per pròxims posts. O es donen idees als que diuen que faran alguna cosa, es proposen vídeos conjunts… Estem d’intermediaris, però ser al grup també ens permet saber què fa la comunitat.

Com us financeu?

En un principi va contactar amb nosaltres Plataforma per la Llengua del País Valencià i també una associació que es diu ACICOM. Tramitem ajudes de la Generalitat a través d’ells, ajudes com les de la campanya “Sempre teua” de promoció del valencià. Som molt joves i no sabem com funciona aquest món de les subvencions i com que ells treballen al dia a dia en aquest àmbit ens assessoren. Plataforma per la Llengua també ens va ajudar a canviar el web finançant la remodelació amb l’Estudi Grafema. Disposar d’un domini propi i una marca registrada ha marcat un abans i un després.

Hi ha persones part de Valentubers que també són part de Canal Malaia

Nosaltres ens vam enterar de la creació de Malaia perquè van fer un tuit anunciant-ho. Quan ho vam compartir molta gent ens preguntava si volíem fer una altra plataforma i els dèiem que no, que era una cosa sorgida a Catalunya i que en tot cas hi estaríem en contacte. Jo mateix vaig contactar Arnau Rius i des d’aleshores entre les dues iniciatives s’ha creat una sinèrgia d’anar els dos a la volta. Des del primer moment volíem deixar clar que eren dues iniciatives complementàries.

Com a coneixedor del món youtuber valencià, hi trobes a faltar alguna cosa?

Crec que a Valentubers hi tenim gariebé de tot, però és cert que ens falten youtubers que facin tutorials d’esport o de qualsevol altra cosa que amb el confinament haurien tingut molt d’èxit. Però a banda d’això tenim de tot. Els continguts que ara agafen força són els de mestres que fan classes de valencià a través de YouTube.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades