Notícies > Antonio Morales: “Falten canals a Youtube de temàtica LGTBI en català”

Antonio Morales: “Falten canals a Youtube de temàtica LGTBI en català”

29 juny 2020

Antonio Iau. 23 anys. Natural de Canals i estudiant de música a Alacant. Es defineix com un consumidor de Youtube voraç que fa poc s’ha decidit a esdevenir ell mateix youtuber. 

Parla’ns de tu, Antonio.

Sóc natural d’un poble de València que se diu Canals, però en l’actualitat visc a Alacant, on ara mateix hi estudio música. Sempre m’havia cridat l’atenció això de gravar i editar vídeos: mai no m’hi havia posat i amb tot això del confinament i l’estrès de la carrera em vaig decidir i ho vaig tirar avant. En realitat no creia que continués, vaig fer un vídeo de presentació i arrel d’això vaig fer-ne més. A partir d’aquí Canal Malaia es va posar en contacte amb mi. Sempre m’havia cridat fer contingut digital. Mai no m’hi havia posat perquè veig que és un món molt complicat: tenir els teus seguidors fidels és una cosa molt complicada d’aconseguir, tot i que amb Malaia estan eixint cosetes i molt xules, a més.

I tu en això has estat autodidacta: no havies fet mai res relacionat amb l’edició de vídeo.

Jo estic estudiant música, interpretació i percussió, que no té res a veure amb això. Estic ensenyant-me de vore vídeos, i a més la meva parella ha estudiat marketing, pel que en aquest sentit m’arriba un poc més, però la resta és totalment autodidacta.

Explica’m també quins són els teus referents. Un Jaime Altozano, per exemple, tenint en compte que vens del món de la música?

La música de la qual parla Jaime Altozano és d’un tipus molt concret. El tinc com un gran referent perquè és algú molt important en el món de la creació digital i més sobre música, sóc seguidor seu, però jo veig més youtubers com Malbert o Kikillo. Gent que fa un estil de vídeos més graciosos, naturals, d’això és el que pense, això és el que em passa, això és el que m’abelleix contar a la gent que em veu. El meu canal no el vull centrar només en música: amb tot això del confinament també estava molt agobiat del tema música. M’he volgut apartar d’això. Vull fer uns vídeos graciosos, curtets… Entretinguts, vaja.

Els temes que tractes al teu canal són prou variats: Instagram, Eurovision, Caribe Mix… 

En el moment en què es va posar en contacte amb mi Canal Malaia em van preguntar de què volia fer jo vídeos. Aleshores no tenia una idea clara, però tenia clar que volia fer el que m’abellira. Si una setmana volia parlar de música doncs parle de música, si rebia roba i volia emprovar-me la doncs me la prove. Tampoc no em vull tancar en un tema en concret perquè en la vida real tampoc sóc així.

Com va ser que vau entrar en contacte amb Malaia?

Després d’un vídeo que vaig fer provant-me la roba vaig veure que Juliana Canet anunciava el naixement d’una plataforma digital. Em vaig posar en contacte amb ells, els vaig dir que acabava de començar i qui era i als dos dies o així Arnau Rius es va posar en contacte amb mi diguent-me que estaven interessats, que els enviara una proposta i que aleshores voríem si encaixava en la idea que ells tenien de creadors. Els vaig enviar aquesta proposta que em demanaven i em van dir que avant amb tot, sense problema.

Aleshores tu alguns integrants de Malaia ja els seguies, no? Tenies algun altre referent?

Sí, seguia a Juliana Canet i Bru Esteve. Ells obviament també són referents per a mi perquè al final Canet, per exemple, no es tanca a cap tema. Pots parlar del que siga. Jo em sento molt més identificat amb aquest tipus de youtuber que no amb el que es centra en un tema en concret.

La Clàudia Rius ens deia que Malaia també és un espai per intercanviar trucs i idees.

Encara no hem pogut connectar-nos entre nosaltres per tal de xarrar o coincidir en aquest aspecte, però sí que és cert que compartim un grup de WhatsApp i som allà pel que cadascú necessita. Sé que en qualsevol moment en què necessito una ajuda o tinc qualsevol dubte sobre alguna plataforma o alguna cosa puc tirar d’aquesta ajuda.

I entre els youtubers valencians hi tens algun referent?

Hi ha molta gent que ens diu “estàs parlant valencià, tu no eres català”. Jo parle la mateixa llengua. A mi m’està seguint molta gent de Catalunya perquè m’entenen exactament igual de la mateixa manera que jo entenc els altres youtubers catalans. Seguisc a Miss Tagless, que crec que és la més coneguda, i també seguisc a un xic que li diuen Frank Surimi, que no té molts seguidors i té pocs vídeos, però sempre m’ha cridat l’atenció el contingut que ha fet i l’edició que fa i em pareix interessant.

Al País Valencià els youtubers principatins hi tenen èxit?

En eixe sentit, fa un any que conec a Juliana Canet i sis mesos que conec a Bru Esteve. Però és cert que en el moment en què Canal Malaia es va posar en contacte amb mi ho vaig comentar amb els meus amics i amigues i com dos o tres persones van reaccionar dient: “ostres, si ahí està Juliana Canet!”. I els vaig preguntar: “la coneixes?”. Si bé és cert que no tenen un reconeixement com pot ser un youtuber a nivell castellà, però sí que també és veritat que hi ha gent que els coneix.

Què trobes a faltar en la nostra llengua en l’àmbit dels creadors de contingut digital?

Els canals que més seguisc són canals d’humor, d’un humor molt light per a gent més jove. Jo em reconec com una persona LGTBI i la sensació que tinc jo és que hi ha molts canals d’aquest tipus que parlen de temes molt diversos però gairebé no n’hi ha de catalanoparlants. Jo vull construir el meu canal al voltant d’això, un canal en què es pugui parlar d’Eurovision o d’Operación Triunfo o del que siga.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades