Notícies > Bla-bla-bla, en català

Bla-bla-bla, en català

FONT: Pixabay

TEXT: Paula Carreras

Hi ha un mem que corre per la xarxa que reprodueix una escena de la pel·lícula Donnie Darko, on el protagonista explica a la seva psicòloga que per fi ha fet un nou amic. El mem adapta el diàleg original a:

-He fet un nou amic.
-Un de debò o el conductor d’un podcast?
-El conductor d’un podcast.

Els primers podcasts van començar a aparèixer a finals dels anys noranta als Estats Units i, com amb moltes de les tendències que adoptem de la cultura ianqui, van acabar arribant a casa nostra una mica més tard. Es considera que aquí, el format comença a explotar a partir del 2010 i ara, una dècada després, el Digital News Report 2020 destaca que quatre de cada deu espanyols han escoltat un podcast en l’últim mes. Entre els millennials, la xifra s’accentua: més de la meitat n’escolta regularment. Aquesta tendència no és només espanyola, a casa nostra també hi ha un auge notori en el consum de podcasts fets en català.

Aquesta setmana, de fet, ha estat notícia l’acord entre Radio Primavera Sound i Spotify pel qual sis dels podcasts de l’emissora del festival barceloní es podran escoltar en exclusiva a la plataforma. La bona notícia és que dos dels programes que formen part de l’acord són en català: Oye Polo i Gent de Merda (l’ètica periodística m’obliga a mencionar que en aquest últim hi participo). I aquesta notícia és bona perquè demostra que les grans plataformes multinacionals també poden interessar-se per contingut fet íntegrament en català, també el poden promocionar i impulsar i també el poden normalitzar.

De podcasts en català, però, n’hi ha moltíssims. El fenomen potser arriba tard a casa nostra però arriba amb força. Fa uns mesos aquí mateix a la Fundació PuntCat es feia un recull molt exhaustiu d’alguns podcasts autoproduïts en llengua catalana. És un molt bon indicador de l’estat de salut del podcasting en català que jo ara pugui ampliar la llista sense repetir-ne cap. Després d’escoltar molts programes fets a casa nostra, vinc a recomanar-ne 7 que em criden especialment l’atenció.

Oye Polo

Fa un any, quan encara podíem omplir el 100% dels aforaments, la Maria Rovira (Oye Sherman) i l’Ana Polo van omplir de gom a gom Abaixadors 10 amb un xou hilarant. Allò va ser l’embrió d’una de les novetats de la temporada pel que fa a podcasts: Oye Polo. L’Ana i la Maria són dones intel·ligents i per això saben fer riure amb tanta elegància. És un dels programes en català que es pot trobar a partir d’ara en exclusiva a Spotify.

El còctel

L’Eugènia, la Jana i el Ricard són ben bé com els amics que fas a la universitat amb qui passes més temps al bar que a classe tenint les converses que el professorat no aconsegueix que es tinguin a les aules. Dos convidats aparentment inconnexos però units sempre per un fil conductor ple de crítica social, anàlisi cultural i revolució pop. Se’ls pot veure a Youtube.

L’orella furtiva

La Mar Medinyà és una historiadora de l’art i musicòloga que ha parit un podcast punki sobre música clàssica. Demostra que als joves també ens pot agradar la clàssica i, si no és el cas, convida a fer-ho. Es pot escoltar a Spotify i Soundcloud.

Coses Modernes

L’Olímpia, l’Elena i la Bruna són tres amigues i companyes de pis que estudien arquitectura i història de l’art. Coses Modernes és un espai on parlen sobre art, cultura i urbanisme de manera desenfadada i amb molt bon gust. Se les pot escoltar a Spotify i veure a Youtube amb el Canal Malaia.

Parlem-ne

Cada setmana la periodista i cinèfila Adriana Díaz reuneix a tres o quatre persones per a fer tertúlia sobre temes culturals. Li funcionen especialment bé els programes temàtics. És d’admirar aconseguir reunir sempre experts en diferents qüestions i que l’Adriana toqui totes les tecles. Cada setmana, a Youtube.

Mòbil, cartera, claus

El Març Llinàs va començar a hormonar-se amb testosterona per a transitar cap a home i aquest podcast li serveix per a retratar el canvi de veu i, alhora, reflexionar sobre el procés de trànsit. L’únic podcast on la veu del presentador va canviant a cada episodi. A Radio Primavera Sound.

Llepafils

La Reich Roca i la Núria Torralba acaben de començar un podcast dedicat a la moda amb un primer episodi dedicat a l’slow fashion que, a banda de ser distès, és didàctic i conscienciador. A més a més de a iVoox i Spotify, també són a Youtube.

Aquests només són alguns exemples. Afortunadament n’hi ha molts més que hauria pogut incloure en aquest recull. Per cert, personalment m’il·lusiona molt veure que al panorama del podcasting en català hi ha molta presència femenina. Potser hauríem d’actualitzar el mem de Donnie Darko i dir:

-He fet una nova amiga.
-Una de debò o la conductora d’un podcast?
-La conductora d’un podcast.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades